Почетна Вести Регион Светогорски игумен – недостојно е една здравствена тема да се претвара во верска догма

Светогорски игумен – недостојно е една здравствена тема да се претвара во верска догма

179
0

Светогорскиот игумен Алексиј, Старец на свештената Обител Ксенофонт, во интервју за „Етникос Кирикис“, грчки весник во Америка зборува за пандемијата со Ковид 19, како и за последиците и штетноста од антиваксерксите пропаганди, пренесува „Вима Ортодоксиас“.

Светогорскиот старец потсетува дека недостојно е здравствена тема да се претвара во критериум за верата. Од самиот вирус не е во опасност Верата, туку самите верници.

Игуменот, кој ја поддржува вакцинација, во интервјуто вели дека разни гласови сакаат да предизвуикаат збунетост и поделба во народот.

-И така сите се најдовем пред една жална реалност секодјневно да броиме десетици жртви. И на Света Гора опалакуваме жртви. Недостојно е една здравствена тема да се претвара во критериум за верата. Да кажуваат некои дека тие што ќе се вакцинирале нема да се спасат, колку штетно и лекомислено судење. Не треба да заборавиме дека како што се за секоја телесна болест пребегнуваме кон лекар и ги следиме терапевските третмани што ни ги даваат, зошто и за овој вирус што покосува човечки битија да не го користиме лекот што ни го даде Бог преку науката. Да го спречиме ширењето на пандемијата, вели во интервјуто Светогорскиот игумен Алексиј.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *