Почетна Вести Патријархот Иринеј ги повика Србите да се вратат на Косово

Патријархот Иринеј ги повика Србите да се вратат на Косово

169
1

irinej prizrenСрпската православна црква во сослужение на сите архиереи на Соборот на СПЦ, денеска ја освети возобновената српска богословија „Св.Кирил и Методиј“ во Призрен која беше запалена за време на настаните во 2004 година.

Српскиот патријарх Иринеј во оваа прилика ги повика сите Срби кои се иселиле од Косово да вратат, а оние кои се уште живеат таму да не го напуштаат Косово.

-Го молиме Бог да ги сочува нашите свети места, Печката Патријаршија, Високи Дечани, Грачаница и многу други кои опстанале, како и ѕидовите и рушевините на оние кои се запалени и разрушени, со надеж дека ќе бидат обновени, изјавил Патријархот Иринеј.

Коментар(1)

  1. Прво би требао Патријарх да се врати у Пећ. Тамо је седиште Пећке Патријаршије (СПЦ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *