Почетна Вести Христијанство Македонски владика дел од делегацијата на БПЦ ќе патува во Ерусалим по Благодатниот оган
Македонски владика дел од делегацијата на БПЦ ќе патува во Ерусалим по Благодатниот оган

Македонски владика дел од делегацијата на БПЦ ќе патува во Ерусалим по Благодатниот оган

290
0

Владика од Македонската Православна Црква – ОА, годинава ќе биде дел од бугарската црковна делегација која ќе патува во Ерусалим по Благодетниот оган. На овој начин МПЦ со свој претставник за прв пат ќе има можност директно од Еруслами да го донесе Благодетниот оган.

Минатата година Благодетниот оган во Македонија дојде преку Бугарската црква, но владика на МПЦ беше на софискиот аеродром од каде го прими огнот од претставникот на БПЦ.

Оваа вест денеска ја обрави, агенцијата БГнес, откако претходно се ова го договриле бугарскиот премиер Бојко Борисов и претседателот на бугарската комисија за разговори со МПЦ-ОА.

Бугарската црковна делегтација во која ќе биде и владиката од МПЦ-ОА ќе патува со бугарскиот владин авион. Учеството на МПЦ-ОА во делегацијата на БПЦ, според веста на БГнес е на молба од самата МПЦ-ОА.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *