Почетна Вера МПЦ-ОА Јоаким Крчоски стана Светител –голем настан во Осоговскиот манастир
Јоаким Крчоски стана Светител –голем настан во Осоговскиот манастир

Јоаким Крчоски стана Светител –голем настан во Осоговскиот манастир

688
0

Јоаким Крчоски стана светец. Синодот на МПЦ-ОА го канонизираше во манастирот Јоаким Осоговски, а службата ја видеше поглаварот г.г. Стефан. Неговото творештво и продветителска работа во 19-от век му обезбедија место меѓу светците родени во Македонија.

-Синодот на МПЦ-ОА одврн за Крчоски, одлучи да го канонизира и Кирил Пејчиновиќ во Лешочкиот манастир. Во изминатите години МПЦ-ОА за светци прогласи повеќе дејци родените на просторите на Македонија.

Раздвижувањето во спорот со СПЦ, но и новите светци се радосни вести и за верниците, но и до македонската црква.

Во манастирот Јоаким Осоговски имаше голем број верници од цела Македонија кои дојдоа да ја проследат канонизацијата.

Меѓу нив имаше и мала група Бугари кои дојдоа од Софија за да го прослават новиот светец. Николај Крстев вели дека решавањето на спорот до СПЦ бил најголем мотив за да дојдат во Крива Паланка, а Крчоски ќе се слави секаде во Православието.

Во текот на својот живот Крчоски објавил пет книги, а одиграл голема улога во просветувањето на луѓето во кривопаланечко. Иако нема точен податок за тоа каде е роден, се верува дека е од Кичево, но сепак најголемиот дел го поминал во Крива Паланка.

/СИТЕЛ

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *