Почетна Важно

Важно

Кој постојано Го распнува Христос?

Уредник
0
0
657
Рековме дека единствена светла појава, после разводнувањето на првобитното христијанство, остана вистинското монаштво, кое, сепак, успеа да го задржи маченичкиот етос на првата Црква и да го пренесува и да го шири меѓу верниот народ низ вековите до денес. Маченички етос не само како одбивање да се поистоветат со минливите форми од овој свет (па […]

Неизвесен Вселенскиот собор во 2016

Уредник
1
0
502
Недоразбирањата помеѓу Руската Православна Црква и Вселенската Патријаршија го ставаат под знак прашалник долгонајавуваниот и подготвуван севселенски собор за 2016 година. Последната подготвителна седница на меѓуцрковните комисии, што на 16 декември се одржа во Атина – Грција поминала без конкретен договор. Синодот на РПЦ, соопшти дека со жалење констатира оти не е постигнат договор меѓу […]