Почетна Анализа

Анализа

Врнишковски и ПОА се престроија во руско-српскиот свет против автокефалност во Македонија

Уредник
0
0
332
Српската Православна Црква го проширува ударот врз Вселеснката патреијарпшија и преку црквата на Јован Вранипковски. Истовремено користејќи ја ПОА на Врнешковски за ширење на руското влијание во Македонија. Сосема јасно зошто е избрана Македонија за да СПЦ, преку ПОА демонстрира дека цврсто стои на руска страна во конфликтот со Вселенската патријаршија во Укрина. Но, што […]

СПЦ со нови атаки кон МПЦ и со територијални претензии

Уредник
0
0
315
Колку интензивно работи Вселенската патријаршија на автокефалноста за МПЦ? Ќе има ли ново и повисоко скалило во дијалогот меѓу Македонската православна црква-Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) и Вселенската патријаршија (ВП)? И дали заканите од Српската православна црква (СПЦ) може да го поколебаат вселенскиот патријарх Вартоломеј во намерата да се најде решение за автокефалноста на МПЦ-ОА? Овие дилеми […]

Слепченскиот манастир чувар на македонската култура и јазик и преку изучување на тајните монашки записи

Уредник
0
0
539
Сместен под пазувите на планината Илиница, над селото Слепче, во општината Демир Хисар, Слепченскиoт манастир е верен чувар на македонската национална култура и јазик. За да го зачува книжевното наследство, како еден од најбогатите книжевни центри во минатото, не само во Македонија туку и на Балканскиот Полуостров, сестринството на манастирот, предводено од игуменот Серафим, веќе […]

Католичката црква во Франција: Како да се спречи сексуална злоупотреба на деца

Уредник
0
0
185
Приближно 200 страници од сведочењата на жртвите се читаат како опис од ноќни кошмари. „Свештеникот ме повлече во својот шатор, а потоа го затвори“, пишува една од жртвите, чие име во Извештајот не се наведува. „Ме бакна во уста, со јазик. Тоа беше одвратно. Ме галеше, тоа ме скамени. Ме научи на зборови и постапки […]

Археолошки сознанија: Трескавец култно место со голема античка населба

Уредник
0
0
218
Трескавец се утврдува како култно место со милениумски континуитет, но и со илјадагодишни темели на градби за живеење, производство и одбрана. Постепено се дефинираат фактите за античката населба Колобаиса, констатираат археолозите од прилепскиот Институт за старословенска култура кои ги завршија последните истражувачки, конзерваторски и реконструктивни зафати. Според археологот Бранко Ристески и директор на Институтот за старословенска култура сега, во […]

Вселенскиот патријарх: „Русите кренаа пета против добротворот“

Уредник
0
0
1.23K
Вселенскиот патријарх Вартоломеј го потенцира одговорниот однос на Вселенската патријаршија во црковниот спор што избувна со Московската патријаршија, за време на еден настан во Њујорк, кој е последна станица од неговата турнеја во САД. Иако Руската Патријаршија престана да го споменува Вселенскиот патријарх под изговор дека ѝ даде автокефалија на Украинската црква, Патријархот појасни дека […]

Медицинарите со свој светец заштитник

Уредник
0
0
299
Ќе го следат ли другите православни цркви примерот на Вселенската патријаршија и дали во календарите за чествување ќе го внесат новиот празник Недела на сите светии лекари? Минатата недела вселенскиот патријарх Вартоломеј донесе одлука да прогласи нов празник посветен на лекарите и медицинарите, како нивен заштитник поради нивниот придонес во борбата против пандемијата. Таа одлука […]

Шеријатското право на „јуриш“ во европскиот правен систем

Уредник
0
0
632
Ќе донесат ли миграциите од Истокот нови правни норми Дали миграциските процеси, кои веќе десетина години се случуваат на релацијата Исток – Запад, водат кон можни промени во правните системи на државите од Западна Европа? Колку е реално да се очекува дека со бранот бегалци, муслиманите од Исток со себе можат да ги наметнат и […]

Субверзивна војна на српските црковни структури

Уредник
0
-1
518
Српскиот патријарх го обелодени својот црковно-хегемонистички сон кон Македонија Со секоја нова изјава на српскиот патријарх Порфириј станува сѐ појасно дека Српската православна црква нема да има никакви промени во поглед на црковното прашање во Македонија. И тоа не само што не станува збор за признавање на автокефалноста МПЦ од страна на СПЦ туку се […]

Москва сее раздор во Православието, а за тоа го обвинува Константинопол

Уредник
2
-2
320
Пред неколку дена Руската Црква одржа една научна конференција против Вселенскиот Патријарх со наслов: „Светско Православие: Првопрестолноста и соборноста низ призма на православната догма“. На неа учествуваа архиереи од Московската Патријаршија на чело со Патријархот Кирил (Гундјајев), свештеници и теолози од Руската Црква како и подржувачи на Руската Црква од другите Помесни Цркви. Обраќањата на […]