Почетна Анализа

Анализа

Фељтон- анализа: Анализата на владиката Григориј не го положи тестот на времето – неговите сегашни ставови го негираат неговото дело(5)

Уредник
1
0
2.70K
Супрематијата е невралгична точка во православието(Црквите во Украина и во Македонија ‒ како камен на сопнување во Православието). Ова е наслвот, на еден прилично обемен, научен труд на Кумановско-осоговскиот митрополит Григориј, пишуван во 2019 година, тогаш како Архимандрит и игумен на манастирот Свети Јоаким Осоговски. Статијата е на 59 страници и е пишувана непосредно по […]

Фељтон- анализа: Владиката Григориј – Руската црква има огромна желба да биде врховна, неограничена власт во Православието (4)

Уредник
0
0
2.03K
Супрематијата е невралгична точка во православието(Црквите во Украина и во Македонија ‒ како камен на сопнување во Православието). Ова е наслвот, на еден прилично обемен, научен труд на Кумановско-осоговскиот митрополит Григориј, пишуван во 2019 година, тогаш како Архимандрит и игумен на манастирот Свети Јоаким Осоговски. Статијата е на 59 страници и е пишувана непосредно по […]

Фељтон- анализа: Вселенскиот Патријарх и неговата улога во автокефалните цркви денес (3)

Уредник
0
0
2.42K
Супрематијата е невралгична точка во православието(Црквите во Украина и во Македонија ‒ како камен на сопнување во Православието). Ова е наслвот, на еден прилично обемен, научен труд на Кумановско-осоговскиот митрополит Григориј, пишуван во 2019 година, тогаш како Архимандрит и игумен на манастирот Свети Јоаким Осоговски. Статијата е на 59 страници и е пишувана непосредно по […]

Руски агенти во мантија

Уредник
1
0
7.29K
Режимот на Путин ја користи Руската православна црква за ширење влијание во православните земји. Оваа црква врши огромен притисок врз останатите цркви и го спречува доделувањето на Томосот за МПЦ. Преку разузнавачки активности, руските свештеници врбуваат црковни лица насекаде во помесните балкански цркви, пишува „Вистиномер“, во обемна анализа за улогата на Руската црква и политиките на […]

Фељтон- анализа: Како владиката Григориј во 2019 гледаше на автокефалната црква во Украина? (2)

Уредник
0
0
2.52K
Супрематијата е невралгична точка во православието(Црквите во Украина и во Македонија ‒ како камен на сопнување во Православието). Ова е наслвот, на еден прилично обемен, научен труд на Кумановско-осоговскиот митрополит Григориј, пишуван во 2019 година, тогаш како Архимандрит и игумен на манастирот Свети Јоаким Осоговски. Статијата е на 59 страници и е пишувана непосредно по […]

Фељтон-анализа: Црквите во Украина и во Македонија – како камен на сопнување во Православието (1)

Уредник
1
0
1.62K
Супрематијата е невралгична точка во православието(Црквите во Украина и во Македонија ‒ како камен на сопнување во Православието). Ова е наслвот, на еден прилично обемен, научен труд на Кумановско-осоговскиот митрополит Григориј, пишуван во 2019 година, тогаш како Архимандрит и игумен на манастирот Свети Јоаким Осоговски. Статијата е на 59 страници и е пишувана непосредно по […]

360 Степени: Разрешениот тетовски муфтија не ја напушта позицијата и бара распишување избори за поглавар на ИВЗ

Уредник
0
0
682
Превирањата во Исламската верска заедница не се нова работа и најчесто се за превласт во скопското муфтиство кое е најбогато и со најмногу имот. Но, во изминатите месеци се случува битка за тетовското муфтиство, која неодамна кулминираше со полициска интервенцијa Формално, ИВЗ го избра Селвер Џемаили за вршител на должност тетовски муфтија. Тој е еден […]

Лударос: Зависноста на Охридската архиепископија од „политичко коцкање“ поставува пречки за автокефалноста

Уредник
1
-39
3.62K
Вселенската патријаршија го губи трпението поради калкулациите и потезите што ги влече МПЦ-ОА, последната година. Еден од најреномираните црковни аналитичари во грчкиот свет, Андреас Лударос, од „Ортодоксија инфо“ објави анализа, во која повикувајќи се на доброинформирани извори од Вселенската патријаршија предупредува дека МПЦ-ОА може на долг рок да ја изгуби долгопосоакуваната автокефалност. Лидарос во анализата […]

ФЕЉТОН – Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз – КАДЕ МОСКВА УСПЕА, А КАДЕ НЕ? (6)

Уредник
0
0
256
Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз, првите години по втората светска војна е научен труд на полскиот историчар и балканист Тадеуш Чекалски. Станува збор за исклучително вреден научен труд кој се обидува да го лоцира влијанието на Руската православна црква врз балканските православни цркви, почнувајќи веднаш по Втората Светска Војна. Религија.мк, ќе го […]

ФЕЉТОН – Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз – СРПСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА (5)

Уредник
0
0
310
Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз, првите години по втората светска војна е научен труд на полскиот историчар и балканист Тадеуш Чекалски. Станува збор за исклучително вреден научен труд кој се обидува да го лоцира влијанието на Руската православна црква врз балканските православни цркви, почнувајќи веднаш по Втората Светска Војна. Религија.мк, ќе го […]