Почетна Коментар

Коментар

Автокефалистите повторно се поразени…

Уредник
2
-142
561
На девети мај оваа 2024 година поминаа две години откако МПЦ-ОА стана канонска црква и по 55 години Вселенскиот Патријарх Вартоломеј ја тргна шизмата, што политичи и национал-шовинистички СПЦ ја наметна во 1967 година. Денес владиците на МПЦ-ОА, благодарение на историската одлука на Фанар можат да сослужуваат со сите канонски автокефални цркви во светот, јавно […]

За духовниците со промашениот Евангелски Дух

Уредник
0
0
620
„Гледате и сами во Кој Дух постапува и дејствува свети Јован Крстител за време на целото свое служење пред Господ: „Он треба да расте, а јас да се смалувам!“ (Јован 3, 30). И затоа, кога Богочовекот се појавува меѓу нив, тој на своите претходно подготвени ученици точно им посочува Кого треба да следат, велејќи: „Еве […]

Дописништвото на руската пропаганда во Македонија зема залет

Уредник
0
-2
487
Официјлниот црковен портал на МПЦ-ОА, литургија.мк продолжува да се однесува како дописништво на руски спутник во Македонија. Веќе извесно време овој сајт ја шири руската црковна пропаганда, а во последно врме ги користи и формулациите што за оцрнување ги користат и руските пропагандистички сајтови, кои се редовен извор на информации на литургија.мк. Меѓу последните е […]

Песната на Петар Избраниот

Уредник
1
0
716
Владиката Петар го злоупотреби најсветиот христијански празник и одржа политички, наместо пастирски, црковно-духовен говор. И, итар е Петар. Не спомена ниту една политичка партија, ама во својата желба да биде пропагандист го издадоа неколку реченици или делови од реченици, кои се надоврзуваат на неговиот претходен политички активизам. Вели „… да не се случи втората измама да […]

Кој е паметен ќе сфати…

Уредник
0
0
1.83K
“Клуч за разбирањето на пророштвото за крајот на светот се следните Христови зборови: „кај мнозина љубовта ќе олади“. Богочовекот Исус Христос со овие зборови сака да ни ја посочи причината за свршетокот на светот: оладувањето на љубовта. И да го опише тогашното време. Љубовта ќе олади кај оние што ја добиваат како дар Божји во […]

Понављачи…

Уредник
0
-45
2.82K
Народски се вели „повторувањето е мајка на знаеењето“. Тоа значи, дека ако нешто го повторуваш неколку пати, тогаш мора и да го научиш. Нема шанси да не го научиш. Повторуваш и учиш. Е да, ама оваа народска мудрост (во суштина латинска) во пракса не е така. Напротив. Оние кои обично повторувале (понављале по нашки), особено […]

Кој му дал право на портирот од Архиепископија да навредува универзитетски професори, новинари и да шири меѓуетнички говор на омраза?

Уредник
1
-5
1.62K
Одредена група, меѓу нив за жал и свештеници на МПЦ-ОА, веќе подолго време на социјалните мрежи шири говор на омраза, навреди и клевети, особено, кон претставници на клирот на МПЦ-ОА, новинари, аналитичари и универзитетски професори, кои ќе напишат што било различно од тезата дека „спасот за МПЦ-ОА е во Русија“. Сите се прогласени за предавници, […]

Да Го предадеш Христос, односно Телото Негово – Соборната Црква, божем од грижа за Неа, тоа е духовно самоубиство

Уредник
0
0
3.96K
„И им рече: ,Зошто спиете? Станете и молете Му се на Бога, за да не паднете во искушение!’” Ова е уште едно место во Евангелието Христово каде што будноста е поврзана со усрдната молитва, т.е. со просветленоста на умот, како и со нашата отпорност на искушенијата. Без умно-срдечната молитва нема и просветленост на умот, а […]

Срамно е за Владици да се клеветат преку медиуми

Уредник
0
-1
7.65K
Како дирекна последица од затворање на САС на МПЦ ОА за здраворазумска дебата на Архиереите, внатре во куќата, недоразбирањата се излија надвор во јавност и се претворија во препукувања помеѓу браќа од една Црква. Срамно е за Владици да се клеветат преку медиуми. Да бидеме на чисто, на нас не ни е потребен никаков Томос […]

Слово за просечните

Уредник
1
-230
4.50K
Една од највозвишените работи на Литургијата е моментот на словото … Особено кога словото е изговорено од Архиерејот, оној кој го носи крстот на себе и со себе. Кај владиците, чие слово е воскресение на надеж, луѓе патуваат и стотици километри за да се радуваат на љубовта и на словотот. Тие на тие архијереи гледаат […]