Почетна Вести 40 милиони европски евра за верските објекти во Бугарија
40 милиони европски евра за верските објекти во Бугарија

40 милиони европски евра за верските објекти во Бугарија

188
0

crkvi bugarija 1Европската Унија преку фондовите за развој на руралните и селските средини во Бугарија ќе инвестира 40 милиони евра за реконструкција на цркви и објекти од културно историско и религиозно значење. Преоктот трае веќе две години, а треба да заврши во 2020 година.

За оваа година се предвидени околу 25 милиони евра, средства за кои од 9 мај ќе почне аплицирањето.

Со тие пари ќе можат да се реконструираат религиозни објекти. На почетокот од февруари, Синодот на БПЦ успеа да издејствува советодавниот епархиски совет да ги одобрува апликациите на црковните општини.

dveri.bg

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *