Почетна Репортажа Величествен втор ден Божик во Зрзе
За спокојот, за мирот, за суштината... Климент зборува...
Поглед кон мирот
Во Зрзе се е перфектно уредено, што и природата се потчинува на монашкиот ред
Игуменот, Епископ двигател на монашкиот дух
До Зрзе се доаѓа со нетрпение, од Зрзе се заминува со смирение
На вториот ден од чествувањето од христовото рождество
Погледни го светот од врвот на чистината
Навестување на денот над Пелагонија
Кога доаѓаш во Зрзе, најубавиот разговор се води низ прошетката над Манастирот
На врвот од духовноста. Монашко братство за почит
Снегот доцни, но погледот е чист
Колку си подалеку со погледот, толку си поблиску со сетилата кон овој Манастир
Да седиш и да го гледаш од височина домот на твојот Отец
Монасите го имаат мирот, и благодета на зрзеската убавина
Игуменот Зрзески, отец Климент предводник на монашката прошетка низ падините на Даутица
Новиот изглед на манастирските конаци, воодушевуваат со градбата

Величествен втор ден Божик во Зрзе

964
0

Зрзескиот манастир, Свето Преображение е едно од највеличествените светилишта на МПЦ. Духот на манастирот секојдневно го негува монашкото братство, предводено од Епископот Хераклејски Г.Климент – Игумен Зрзески.

Нивната неуморна енергија постојано и секојдневно се вградува во новиот, величествен изглед на Манастирот.

Вториот ден од Божик, братството го посвети на прошетка низ планискиот масив на Даутица.

Да се биде во Зрзе е празник сам по себе. Да се биде за Божик во Зрзе, е сведочење на христовата радост.

фото: Манастир Зрзе

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *