Почетна Вести Христијанство Синодот се огради од Митрополитот Григориј – неговото интервју е негов личен став
Синодот се огради од Митрополитот Григориј – неговото интервју е негов личен став

Синодот се огради од Митрополитот Григориј – неговото интервју е негов личен став

946
3

Синодот на МПЦ-ОА се огради и ставовите на Митрополитот Григориј искажани во неговото последно интервју, ги оцени како лични кои не го изразуваат ставот на МПЦ-ОА и Синодот.

Во соопштението на Синодот на МПЦ-ОА, пишува дека САС на МПЦ-ОА, останува на веќе изградените позиции во однос на решавањето на црковното прашање за својот автокефален статус да разговара со Мајката Црква- Вселенската Патријаршија.

-Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква — Охридска Архиепископија се оградува и ги отфрла ставовите на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Кумановско-осоговски г. Григориј, искажани во интервјуто за весникот „Вечер“ од 04.12.2020 г. Тие претставуваат негово лично мислење и не го изразуваат ставот на другите членови на Синодот. Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква — Охридска Архиепископија останува на својата веќе изградена позиција во однос на решавањето на црковното прашање за својот автокефален статус да разговара со Мајката Црква — Вселенската Патријаршија, стои во соопштението од Канцеларијата на САС на МПЦ — ОА.

Коментар(3)

  1. Изгледа дека Синодот се оградува од себеси, од Одлуките на Црковно-народните собори, од сопствениот македонски народ…
    Навистина, знаат ли што прават?

  2. Nema sto Sinodot da dase ograduva ni od sto bidelki toj i taka odi ko guska vo magla, bez orientacija vo moreto na crkovnite pravila. Najdpbro mu e da se drzi na stavovite na Zaev i Pendarovski oti toe se mnogu “visoki avtoroteti” vo crkovnata sfera.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *