Почетна Вести Свет Ерусалим објави колку верници ќе можат да влезат во цркавта на Светиот Гроб
Ерусалим објави колку верници ќе можат да влезат во цркавта на Светиот Гроб

Ерусалим објави колку верници ќе можат да влезат во цркавта на Светиот Гроб

271
0

Само 4200 верници ќе можат да влезат во Црквата на Светиот Гроб, заедно со нејзиниот надворешен двор за време на велигденските празнувања во Ерусалим.

Ерусалимската патријаршија објави дека според проценките на архитектите оваа 2024 година максималниот број на поединци кои ќе можат да бидат во Црквата н Светиот гроб е 4200.

Информацијата е по анализа на архитектот Теодосиос Митропулос.

На Велика Сабота, кога во оваа црква слегува Благодатниот оган, традиозниоално има најголема посетеност. Ограничувањето на бројот на посетители се носи во насока на безбедност.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *