Почетна Вести Свет Епифаниј: Рускиот патријарх нема христијански мотиви
Епифаниј: Рускиот патријарх нема христијански мотиви

Епифаниј: Рускиот патријарх нема христијански мотиви

286
0

Митрополитот на Киев и на цела Украина, Епифаниј испрати писмо до Александрискиот Патријарх Теодор, во кое го уверува забеспрекорната поддршка, братски љубов и секојдневни молитви од Православата Црква на Укарина.

Со голема тага дознавме за нечесните одлуки на Руската црква да упадне во канонските граници на Светата и Древна Апстолска Патријаршија на Алксандрија и цела Африја, со штп Рускиот патријарх и Синодот со кој раководи грубо ги наруши каноните, особено 6 тиот Канон од Првиот Вселенски Собор, пишува Епифаниј во писмото.

Тој посочува дека активностите на Рускиот Патријарх за создавање на Егзархија во Африја, немаат христијански мотиви, туку се мотивирани единствено за освета поради признавањето на автокефалноста на Украина.

-Ние во Украина ја преживуваме и продолжуваме да ја чусвтвуваме антиканонската дејност на Москвоската Патријаршија. Таа Патријаршија е создадена со одлука на Вселенскиот Патријарх и древните патријаршии на крајот од 16 век, како Патријаршија на северните држави во рамки на тогашното Московско кнежество, без Киевската Митрополија, коа е епархија на Вселенската Патријаршија, стои во писмото.

Целиото писмо прочитајте го ОВДЕ.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *