Почетна Документи

Документи

Документот со кој Вартоломеј го прогласи празникот Собор на Сите Светии Лекари

Уредник
0
0
88
Неделата, најблиску до 17 и 18 октомври секоја година, кога се одбележуваат Соборите на Светите Бесребреници и Светиот Апостол и Евангелист Лука Лекар, е прогласена од Вселенската Патријаршија како заеднички празник Собор на сите Свети Лекари, принос на медицинската наука и на нејзините лекари за целото општество. Прв пат овој празник ќе се слави на […]

Писмо на игуменот Арсениј од Бигорски до Света Гора

Уредник
0
0
533
Писмото на игуменот Арсениј го испратил  до проигуменот на Зографската Света Обител на Света Гора, јеромонахот Иларион. напишано 25 март 1834 година Во продолжение ја наведуваме целосната транскрипција на писмото на архимандритот Арсениј: Сїе молитвеное посланїе да вручится Кирїю Кирїю Iларїωну священосхимонахъ, проигумену Зωграфскому Монастирю, Святому Геωргїю намъ же во Хрїстѣ любезному чаду. Во Святую […]

Писмото на бугарските интелектуалци до Патријархот Неофит

Уредник
1
0
706
Прогресивната бугарска интелигенција, видни дејци, професори, научници, новинари од Бугарија, како и многумина потомци на славни македонски дејци, револуционери, духовници и општественици, испратија едногласна декларација до Бугарскиот патријарх и Синодот на Бугарската патријаршија, во која ги замолуваат да ја признаат автокефалноста на МПЦ-ОА. Меѓу имињата потписници се среќаваат потомците на великаните и легендите на македонското […]

Писмото на МПЦ до БПЦ

Уредник
1
0
1.05K
До Светиот архиерејски синод на Бугарската православна црква Ваша Светост и Ваши Високопреосвештенства, членови на Светиот архиерејски синод,   Светиот архиерејски синод (САС) на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА), на својата редовна седница, одржана на 9 ноември 2017 година, во просториите на Македонската архиепископија во Скопје, посвети сериозно внимание за статусот на МПЦ-ОА […]

Споменот на Преподобниот Јоаникиј ќе се слави на 24 јануари

Уредник
0
0
356
Преподобниот Јоаникиј Ракотински, кој МПЦ-ОА го прогласи за светител, ќе се слави на 24 јануари според новиот календар. Синодот на МПЦ-ОА, откако го вброи во книгата на православни светители, одлучил дека неговиот спомен треба да биде на денот на неговото упокојување, а тоа е 24 јануари 1940 година. Религија.мк ви ја објавува оригиналната одлука на […]

Интегрален текст од најоспоруваниот документ за Сеправославниот собор

Уредник
0
0
446
Односите на Православната црква со останатиот христијански свет е една од точките кои што на последната подготвителна седница на Поглаварите од автокефалните цркви во јануари во Женева беа усвоени и потпишани од помесните православни цркви. Текстовите на седумте точки од дневниот ред на Сеправославниот собор потоа беа разгледувани од секоја од помесните православни цркви поединечно. […]

Декларација на верските лидери против тероризмот

Уредник
0
0
188
Верските лидери на петте уставни верски заедници во Македонија, но и сите останати регистрирани верски заедници и религиозни групи, потпишаа декларација со која ги осудуваат сите форми на тероризам, преземајќи одговорност да работат на сузбивање на религискиот и секаков вид на тероризам. -Имајќи предвид дека според светите книги човечкиот живот е дар Божји, како и […]

Религискиот живот во Македонија низ султанските фермани

Уредник
0
0
270
Османлискиот периот е долг континуиран и комплексен процес кој повеќе од пет векови беше дел од животот на балканските народи. Во тој процес се формирани и диктирани голем дел од историските настани, развој на култура, традиција. Османлиското владеење остава голема трага врз развојот на овој дел од Европа. Ферманите, или султански наредби биле речиси секојдневие […]

Документот за признавње на автокефалноста на Бугарската Црква

Уредник
0
0
369
Бугарската Православна Црква е една, како и речиси сите денешни автокефални цркви, која својата независност ја стекнала по пат на раскол. Цели 75 години, Трновската Патријаршија, денешната БПЦ била надвор од вселенската екумена. Расколот настанал во 1870 година, кога со Ферман на Султанот во Цариград е создадена Бугарската Егзархија, а за нејзин Митрополит е избран […]

Нишкиот нацрт договор меѓу МПЦ и СПЦ

Уредник
0
0
1.08K
Нишкиот нацрт договор меѓу комисиите на Македонската Православна Црква и на Српската Православна Црква, беше потпишан на 17 мај 2002 година во Ниш. Синодот на СПЦ, а подоцна и Соборот на Архиереи на Српската Црква го прифати тој договор. Синодот на МПЦ го отфрли. Сепак овој нацрт договор предизвика многу турбуленции и дополнителни проблеми за […]