Почетна На иста страна

На иста страна

Кои се малите верски заедници регистрирани во Македонија?

Уредник
1
0
131
Во Македонија има регистрирано 33 различни религиозни учења. Пет цркви и верски заедници се набројани во Уставот, како религии кои имаат голема традиционална и историска врска со Македонија. Покрај Македонската православна црква, тука се Исламската верска заецница, Римокатоличката црква, како и Еврејската заедница и Евангелско-методистичката црква. Останатите 28 религиозни учења, запишани во регистерот, се најголем […]

ЕКСКЛУЗИВНО: Прво интервју на Мормоните во Македонија

Уредник
0
0
238
Мормоните, едно од најбрзорастечките религиозни учења во светот, се дел дваесетината регистрирани мали верски заедници во Македонија. Нивни старешини за прв пат јавно, во денешната емисија „На Иста Страна“ (која се емитува на ТВ. СИТЕЛ во 11часот секоја сабота),  зборуваат за нивната црква во Македонија, за причините за нивното доаѓање во Македонија, како и искуствата од […]

Поглаварите на црквите и верските заедници бараат крај на тензиите и решение на кризата

Уредник
1
0
104
Петте уставни верски заедници повикуваат на смирување на состојбите и воздржување од дејствија кои можат да ја загрозат државата, но и безбедноста на сите, пренесува „Религија.мк“ Во апелот потпишан од поглаварите на МПЦ, Архиепископот г.г. Стефан, на ИВЗ, ха.Сулејман еф. Реџепи, на Католичката црква, Бикупот и апостолски егзарх, Киро Стојанов, на Евангелско-методистичката црква, проповедник Михаил […]

Не секогаш и не секаде верските објекти се причини за поделби – На Иста Страна (ВИДЕО)

Уредник
0
0
149
Брајчино, Наколец, Ѕвегор, се само дел од примерите каде изградба на верските објекти не преставува никаков проблем и каде несебична помош даваат и христијаните и муслиманите. Малкумина знаат дека на табла во манастирот Света Петка над Брајчино се испишани имиња на муслимани од ресенско, кои на еден или на друг начин помогнале, за уредување на […]

Колку верски објекти и се потребни на Македонија?

Уредник
0
0
75
Во Македонија нема точна бројка на изградени верски објекти. Некои неофицијални податоци велат дека ги има над 2500. Кој и зошто ги гради? Дали тие се доволни и колку нивната изградба е во функција на маркирање на територии. На Иста Страна во сабота во 11 часот на Сител ги дава одговорите. Погледнете и примери кога […]

Потребна е нова динамика на меѓурелигискиот совет

Уредник
0
0
71
Засилување на улогата на меѓуверскиот совет, негова зголемена динамика и зачестени средби и контакти меѓу петте уставни верски заедници се неопходни во овој период. Ова е заклучок од специјалната седница на дел од некогашниот меѓуверски совет, што беше организирана за потребите на емисијата „На Иста Страна“, која секоја сабота од 11 часот се емитува на […]

Како се гради доверба меѓу верските заедници. Гледајте Сител во 11 часот денеска

Уредник
0
0
96
  Дали во Македонија може да се разговара без олеснувач од страна? Колку на меѓуверскиот дијалог му е потребен посредник? Гледајте ја специјалната седница на дел од некогашниот меѓурелигиски совет, кој според сите анализи беше најпозитивното нешто што Македонија некогаш го имала. Што се случи? Зошто Советот е невидлив. Во сабота во 11 часот, откријте […]

Дали верските заедници и секуларизмот се на иста страна?

Уредник
0
0
116
Секуларизам заснован на здрави основи и коректни принципи на релација држава и верски заедници е најдоброто решение за македонското општество, заклучуваат претставниците на Македонската православна црква-ОА и на Исламската верска заедница, отец Бобан Митевски и професорот Хасан Џило од Факултетот за Исламски науки во емисијата од серијалот „На иста страна“, која секоја сабота во 11 […]

Дали Македонија е секуларна и каде треба да биде границата?

Уредник
0
0
119
Прашањето за секуларноста во Македонија, з аулогата на верските заедници, за политиката и нејзините влијанија се дел од темата за денешната епизода од серијалот „На Иста Страна“, што почнува на Сител во 11 часот. На таа тема зборуваат Отец Бобан Митевски од МПЦ и професорот на факултетот за исламски науки, Хасан Џило. Има ли атеисти […]

Свештеници и имами во Тетово ќе играат фудбал

Уредник
0
0
153
Муфтиството на ИВЗ од Тетово и Тетовско-гостиварска епархија на МПЦ ќе организираат меѓусебен фудбалски натпревар, а во тимовите ќе учествуваат свештеници, имами и млади претставници на исламот и на христијанството. Ова го ветија ефендија Идриз Идризи од ИВЗ и Отец Александар свештеник на МПЦ во Тетово, кои беа дел од петтата епизода од серијаот „На […]