Почетна Коментар

Коментар

Вакцината наспроти квазирелигијата

Уредник
0
0
93
Една година од појавата на првиот случај на ковид-19, во Македонија многу работи се променети, но една ситуација останува константна. Комбинацијата на недоверба, теориите на заговор и интернет-просторот се непоправлив општествен феномен. Тоа во суштина е состојба што прераснува во религиски култ на некаков општествен отпор. А последната најизразена форма е темата за вакцинацијата против […]

Потсетник за Богојавление

Уредник
0
0
159
На две вистини да се потсетиме. Прва, на Богојавление за првпат доаѓа до израз Тајната на новозаветното, царско и есхатолошко свештенство – во ликот и делото на свети Јован Крстител. Свети Јован Крстител не е носител на официјалното и институционално свештенство, но сепак Го крштева Господ. Токму преку Крштевањето на Христос, тој ја објави тајната […]

Копнеж – духовно да се прогледа

Уредник
0
0
148
Во денешното евангелие (Лука 18, 35–43), слепиот повикува кон Господ Христос: „Исусе, Сине Давидов, помилуј ме“. Оваа состојба го покажува првиот степен од духовниот раст – чистењето на срцето од страстите. За овој степен од духовниот развој се карактеристични усно-умствената молитва и очистувањето на енергијата на умот; но, исто така, и непристапноста на срцето за умот и непросветленоста, […]

Христијанството не е религија

Уредник
0
0
764
Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ г. Партениј, изговорено во бигорската трпезарија, во втората недела пред Рождеството Христово, на 16/29 декември 2019 лето Господово Кога би ве запрашале, возљубени мои, што е Христијанството, што би им одговориле? Би им одговориле дека е религија? Но, во подлабока смисла, тоа не би можело да се нарече религија. Религијата […]

За лепрозниот Самарјанин

Уредник
0
0
140
Десетмината лепрозни Го молат Господ Исус Христос и бараат исцеление, а Он им вели: „Отидете и покажете им се на свештениците!“ (Лука 17, 14). Христос на сите им го покажува најпрво патот на смирението и на послушанието. Деветмината Јудејци тргнуваат да одат според ним позната мисловна, религиозна и општествена шема – повеќе по навика, додека […]

„Кога двајца се караат, третиот користи“

Уредник
0
0
1.68K
(Реакција кон интервјуто на Ким Мехмети) За Бугарската новинска агенција „BGNES“ во петокот (18.12.2020) излезе интервју со Ким Мехмети. Со оглед на тоа што со ова интервју, насловено како „Македонија е ‘политичка филијала’ на Србија“, е нанесена неправда кон македонскиот идентитет и кон МПЦ-ОА, но и кон бисерот на мијачкиот крај – Бигорскиот Манастир (кој […]

Секуларноста во служба на недобронамерните

Уредник
1
0
320
Секуларизам е најчесто употребуваниот термин во ситуациите кога поединци коментираат некоја тема поврзана со религиските заедници, а најчесто таа тема е МПЦ и најчесто коментарите произлегуваат од Македонците, а поретко и од членовите на малцинствата што живеат во Република Македонија. И често секуларноста, како поим, ја употребуваат во оној контекст што ним им одговара. Небаре, […]

Автокефалноста како берзантско-брокерска шпекулација

Уредник
11
-83
709
Еднаш, не многу одамна, кон крајот на деведесетите, се почна слично како и сега, за да заврши со најтешкиот удар врз полнотата и целовитоста на МПЦ-ОА во нејзината понова историја. Или, како што подоцна, еден од најистурените српски владици на македонските архиереи ќе им рече: „Ние како Јована баравме и чекавме човек 40 години“. А, […]

Како одат работите…

Уредник
1
0
463
Ѓаволот, полека но сигурно, го гради апокалиптичниот свет на илузијата. За таа цел најчесто ги користи таканаречените јавни личности или разни селебрити, како медиуми, односно преносители на неговата илузија, кои станаа урнек според кој целиот свет се сообразува. Колку поголема слава или позиција има јавната личност во овој свет и колку повеќе е оддалечена од Богочовекот Исус Христос, толку е […]

Што е разликата помеѓу опсесија, илузија, прелест и помисла?

Уредник
0
0
377
Сум пишувал и порано на оваа тема, но изгледа дека повторно има потреба. Ајде да ја проследиме демонската помисла на славољубието, на гордоста, на високото мислење за себеси, од почеток до крај; додека да стане опсесија. Најпрво треба да се потсетиме дека има разлика помеѓу човечката мисла или ангелската или Божјата, наспроти демонската мисла, што ја нарекуваме помисла. Всушност, нас нѐ интересира […]