Почетна Анализа

Анализа

360 Степени: Разрешениот тетовски муфтија не ја напушта позицијата и бара распишување избори за поглавар на ИВЗ

Уредник
0
0
675
Превирањата во Исламската верска заедница не се нова работа и најчесто се за превласт во скопското муфтиство кое е најбогато и со најмногу имот. Но, во изминатите месеци се случува битка за тетовското муфтиство, која неодамна кулминираше со полициска интервенцијa Формално, ИВЗ го избра Селвер Џемаили за вршител на должност тетовски муфтија. Тој е еден […]

Лударос: Зависноста на Охридската архиепископија од „политичко коцкање“ поставува пречки за автокефалноста

Уредник
1
-39
3.58K
Вселенската патријаршија го губи трпението поради калкулациите и потезите што ги влече МПЦ-ОА, последната година. Еден од најреномираните црковни аналитичари во грчкиот свет, Андреас Лударос, од „Ортодоксија инфо“ објави анализа, во која повикувајќи се на доброинформирани извори од Вселенската патријаршија предупредува дека МПЦ-ОА може на долг рок да ја изгуби долгопосоакуваната автокефалност. Лидарос во анализата […]

ФЕЉТОН – Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз – КАДЕ МОСКВА УСПЕА, А КАДЕ НЕ? (6)

Уредник
0
0
228
Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз, првите години по втората светска војна е научен труд на полскиот историчар и балканист Тадеуш Чекалски. Станува збор за исклучително вреден научен труд кој се обидува да го лоцира влијанието на Руската православна црква врз балканските православни цркви, почнувајќи веднаш по Втората Светска Војна. Религија.мк, ќе го […]

ФЕЉТОН – Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз – СРПСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА (5)

Уредник
0
0
298
Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз, првите години по втората светска војна е научен труд на полскиот историчар и балканист Тадеуш Чекалски. Станува збор за исклучително вреден научен труд кој се обидува да го лоцира влијанието на Руската православна црква врз балканските православни цркви, почнувајќи веднаш по Втората Светска Војна. Религија.мк, ќе го […]

ФЕЉТОН – Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз – БУГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА (4)

Уредник
0
-1
423
Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз, првите години по втората светска војна е научен труд на полскиот историчар и балканист Тадеуш Чекалски. Станува збор за исклучително вреден научен труд кој се обидува да го лоцира влијанието на Руската православна црква врз балканските православни цркви, почнувајќи веднаш по Втората Светска Војна. Религија.мк, ќе го […]

ФЕЉТОН – Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз – АЛБАНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА(3)

Уредник
0
0
346
Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз, првите години по втората светска војна е научен труд на полскиот историчар и балканист Тадеуш Чекалски. Станува збор за исклучително вреден научен труд кој се обидува да го лоцира влијанието на Руската православна црква врз балканските православни цркви, почнувајќи веднаш по Втората Светска Војна. Религија.мк, ќе го […]

ФЕЉТОН – Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз – ИДЕЈАТА ЗА МОСКОВСКИ ВАТИКАН (2)

Уредник
1
-3
315
Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз, првите години по втората светска војна е научен труд на полскиот историчар и балканист Тадеуш Чекалски. Станува збор за исклучително вреден научен труд кој се обидува да го лоцира влијанието на Руската православна црква врз балканските православни цркви, почнувајќи веднаш по Втората Светска Војна. Религија.мк, ќе го […]

ФЕЉТОН – Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз (1)

Уредник
0
-1
413
Балканските православни цркви во политиката на советскиот сојуз, првите години по втората светска војна е научен труд на полскиот историчар и балканист Тадеуш Чекалски. Станува збор за исклучително вреден научен труд кој се обидува да го лоцира влијанието на Руската православна црква врз балканските православни цркви, почнувајќи веднаш по Втората Светска Војна. Религија.мк, ќе го […]

Дали МПЦ-ОА е призната автокефална црква со томосот од СПЦ – анализа на 360 Степени

Уредник
2
-466
680
Емисијата 360 степени направи анализа за состојбата во која се наоѓа МПЦ-ОА година и половина откако доби Томос за автокефалност од СПЦ, а претходно беше вратена во канонско единство од Вселенската патријаршија. Анализата доаѓа по интервјуто на митрополитот Крушевско-демирхисарски Јован за истата емисија. Во продолжение ја пренесуваме целата анализа и видеото. Погледнете. Следејќи ја изјавата […]

Воведува ли МПЦ-ОА српска камилавка кај свештениците, монасите и епископите?

Уредник
3
-191
1.93K
Свештениците на Брегалничката епархија добија нов имиџ. Од неодамна на богослужбите, но и во официјалните контакти носат нови камилавки (капи), но она што паѓа в очи е што изборот паднал на српскиот традиционален стил на камилавки. Оваа одлука на Брегалничката епархија најверојатно е поврзана со одлуката на Синодот во работен состав (тројца владици) од јуни […]