Ислам

ИВЗ ја оцени како успешна 2016 година за верскиот живот на муслиманите во Македонија

Уредник
0
0
6
Ријасетот на исламската верска заедница ја оценил 2016 година како една од успешните години на ИВЗ. На годишниот состанок, Муфтиите оцениле дека и покрај тоа што 2016 беше година на нестабилност во сите сфери на општеството, сепак ИВЗ успешно успеала да го развива религиозниот живот на муслиманите. Меѓу позначајните достигнувања се посочува акредитација Факултетот за […]

Поглаварот на ИВЗ на средба со аташето за верски прашања на Турција

Уредник
0
0
13
Новоименуваниот аташе за верски прашања на Турската амбасада во Скопје, Мурат Алкан, денеска бил на средба со поглаварот на ИВЗ, Сулемјан Реџепи во седиштето на Ријасетот на ИВЗ. На средбата главен  акцент бил ставен на постојана соработка и многу блиските односи меѓу ИВЗ и Амбасадата на Република Турција. Алкан и Реџепи разговарале и за проблемите […]

ИВЗ: Пучистите продолжуваат со измами

Уредник
0
0
43
Исламската Верска Заедница (ИВЗ) во соопштение ја известува јавноста дека неколку лица(познати за оваа верска институција) активирале електронска адреса слична на таа на ИВЗ, а со цел да го злоупотребат службениот мејл на оваа институција и да предизвикаат забуни со дезиформации кај верниците. За таа цел ИВЗ ги информира медиумите да не подлегнуваат на вакви […]

Џамиите на ИВЗ во Охрид ќе бидат обновени

Уредник
0
-1
52
Наскоро ќе почне реконструкцијата и обновата на џамиите на ИВЗ во Охрид. Проектот ќе се одвива во соработка меѓу Исламската верска заедница и институцијата „Завод и Музеј Охрид“. Во средата во просториите на ИВЗ бил потпишан и договорот помеѓу Поглаварот на ИВЗ, Сулејман Реџепи и директорката на музејот Охрид Тања Паскал Бунташеска. Средствата за обновата […]

ИВЗ ја почна градбата на нова џамија во Швајцарија

Уредник
0
0
56
Исламската верска заедница ја почна градбата на новата џамија во Фрауенфелд, град во северо-источна Швајцарија. Почетокот на градбата на џамијата го означил поглаварот на ИВЗ, Сулејман Реџепи, како и гостиварскиот муфтија. На настанот присуствувал и градоначалникот на Фрауенфелд, Андреас Стокхлом, како и претседателот на унијата на Имами во Швајцарија. -Џамијата е местото посветено за поклонување […]

Делегација на Тетовското муфтиство во посета на Факултетот за исламски науки во Сараево

Уредник
0
0
20
На факултетот за исламски науки во Босна и Херцеговина до 1992 година, пред почетокот на војната голем број ученици од Медресата во Скопје и во Приштина своето теолошко образование го стекнувале на тогашниот исламски теолошки факултет, а денес Факултет за исламски науки. Војните дејствува во БиХ ја прекинаа наставата на овој факултет. Со цел на […]

Значајни инвестиции за реставрација на историски објекти од османлискиот период

Уредник
0
0
28
Турската агенција за соработка и координација (ТИКА) која во Македонија e активнa од 2006 година, досега има спроведено 502 проекти во неколку области, на полето на образованието, здравството, инфраструктура и културното наследство. Координаторот на ТИКА во Скопје, Теоман Тирјаки, во разговор за АА зборува за проектите што ги спроведува ТИКА како институција. ТИКА, им придава […]

ИВЗ целосно се дистанцира од изборните политики на партиите

Уредник
0
0
21
Исламската верска заедница бара да не се злоупотребува ниту верата, ниту пак самата институција ИВЗ во предизборниот период. Во апелот испратен од ИВЗ стои дека нивните верски службеници треба да ги избегнуваат сите активности поврзани со предизборните настани. – Исламската Заедница во РМ нема да биде алиби ниту за победата ниту за поразот на било […]

Божиновска: Неопходна поголема интеграција на Македонците муслимани во општеството

Уредник
1
-2
69
„Не викајте ме торбеш, зашто ѕвездите ќе ми изгаснат во очиве, и ќе се исцедат како солзи на доенче“. Оваа симболика на Саме Жарноски од Жировница, свој современ израз наоѓа и денес, кога нашиот национален, јазичен и култутерен идентитет се сочува со сериозни предизвици. Но, денес сме доволно силни како нација, не само да го […]

Турска поддршка за уредување на три џамии во Скопје

Уредник
1
0
46
Претседателот на Исламската верска заедница, Сулејман Реџепи и директорот на Турската агенција за соработка и координација (ТИКА), потпишаа договор за реставрација и просторно планирање на три џамии од османлискиот период во Скопје. Станува збор за Султан Мурат Џамијата, Иса Бег, и Хусеин Џех џамија. Откако беше извршена реставрација на џамиите од османлискиот период во договор […]