Почетна Верски буквар

Верски буквар

Патував во Ерусалим и таму сретнав старец

Уредник
0
0
316
Еден од показателите за духовен развој е откажувањето од потрагата по духовни натприродни доживувања. „Леле, отец, онаа икона се помести! А оваа почна да мироточи!“ Ги прашувам: „Добро и што со тоа? Што се случи со тебе потоа? Или сето се сведе на твоето „ах“ и „леле“?“ „Отец, ќе Ви раскажам нешто восхитувачко! Патував во […]

Од верскиот буквар : Се гледаш самиот себе

Уредник
1
0
126
„Еден ден, дошле луѓе кај некој осамен монах. Го прашале: – Која е смислата на твојот живот во молчание? Монахот нацрпил вода од длабокиот бонар, и им рекол на своите посетители: – Погледнете во бунарот! Што гледате? Луѓето погледнале во длабокиот бунар. – Не гледаме ништо – рекле. После кратко време, пустиникот повторно им рекол […]

Среде Ништото – Книга на поглаварот на ИВЗ

Уредник
0
0
19
„Среде Ништото“ е насловот на книгата, авторство на поглаварот на Исламската Верска Заедница, Сулејман Реџепи, која претставува збирка од неговите колумни, кои во последните две години, Реџепи ги објавува и на интернет порталот „Религија.мк“, Книгата е во издание на здружението „Илмије“ и таа има три изданија, на албански, македонски и англиски јазик. Оваа книга свушност […]

Историјата на Рамазан

Уредник
0
0
219
Ние би требало да се угледаме на примерот на Пратеникот, с.а.в.с., неговите асхаби и првите генерации муслимани доколку сакаме да извлечеме максимална корист од овој мубарек месец. Пратеникот, а.с., рекол: „Најдобрата генерација е мојата генерација, потоа оние кои следат, па оние кои следат“. (Бухари и Муслим) Ќе обрнеме внимание на некои работи на кои исправните […]

Историјат на правењето молитвен спомен за починатите

Уредник
0
0
125
Првиот век не ни дава јасни сведоштва во поглед на молитвите за упокоените, но знаеме дека молитвите, давањето храна на сиромасите за спасение на нивната душа и причестувањето извршувани во спомен на упокоените, уште во древноста влегуваат во богослужбениот поредок на Црквата од Истокот. Спомнувањето на обичните упокоени е во тесна врска со споменот извршуван […]

Како правилно се крсти и што означува крсниот знак?

Уредник
0
0
1.06K
Најпрво, се составува палецот, показалецот и средниот прст од десната рака, а преостанатите два прста се свиткуваат надолу. Така составени, трите прсти се ставаат на челото, велејќи: во името на Отецот , потоа под градите, изговарајќи ги зборовите: и Синот, на десното рамо, а потоа на левото, велејќи: и Светиот Дух. Амин. Трите соединети прсти ја означуваат вера во Пресвета […]

Излезе од печат превод на „Совети и раскази од Кекавмен“

Уредник
0
0
30
Во Соборниот храм Св. Климент Охридски во Скопје беше промовирано изданието „совети и раскази од кекавмен“ со превод и коментар на проф. д-р Јован Белчовски. Книгата е пишувана во втората половина на 11 век кога Византиската Империја се судрувала со економско – воени и политичко – морални предизвици. Авторот, по мајка Словен, а по татко […]

Што е Благодатниот оган и како доаѓа во Македонија

Уредник
0
0
2.28K
Благодатниот оган кој слегува во црквата на Христовиот гроб, веќе неколку години со благослов на Отец Партениј од Бигорски доаѓа и во Македонија. ТВ, Сител објави разговор со теолог на МПЦ кој го објаснува значењето на огнот и начинот како тој доаѓа во Македонија.

Зошто на Велики Петок поминуваме под Гробот Христов?

Уредник
0
0
1.50K
Која е логиката за протнување или поминување под Светата Плаштеници, или импровизираниот гроб на Исус Христос? Ова е една од дилемите што секогаш за Велики Петок се наметнува. Дел теолози тврдат дека поминувањето под гробот на Христос нема никаква логика, едноставно затоа што поклонувањето и целивањето на гробот е искажување почит. Но еве едно друго […]

Зошто православниот и католичкиот Велигден годинава паѓаат во ист ден?

Уредник
0
0
536
Годинава, православните христијани го слават Воскресението Христово на ист ден со римо-католиците. Но, ова не се случува секогаш. Зошто е тоа така, и зошто постои оваа разлика? Макар што причините поради кои православните го слават Велигден (најчесто) подоцна од римо-католиците се повеќебројни и сложени, би можеле да ги редуцираме на две, и тоа: 1) користењето […]