Почетна Политичка теологија

Политичка теологија

АНКЕТА: Автокефалноста на МПЦ-ОА е прашање од национален интерес

Уредник
0
0
200
Признавањето на автокефалноста на МПЦ-ОА за верниците е многу повеќе од црковно прашање и е идентично на прашање од национален интерес. Истражувањето на „Религија.мк“, „ИПИС“ и „КАС“, покажува дека од тие причини, верниците на МПЦ-ОА, сметаат дека Македонската црква, треба да продолжи со процесот на нејзино прифаќање и признавање во Православниот свет. На прашањето: „Дали […]

Верниците ги одобруваат писмата на Пендаровски и Заев до Вселенскиот патријарх

Уредник
0
0
175
Верниците на Македонската Православна Црква ги одобруваат писмата што Претседателот Стево Пендаровски и Премиерот Зоран Заев ги испратија до Вселенската Патријаршија, со кои неодамна побараа интензивирање на процесот за признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА. Истовремено повеќе од половината анкетирани сметаат дека државата треба да помогне во решавањето на црковното прашање. Последната анкета на „Религија.мк“, „ИПИС“ […]

МПЦ, МАНУ и УКИМ потпишаа Манифест за македонскиот идентитет

Уредник
5
0
431
Македонската академија на науките и уметностите, Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје подготвија меморандум насловен „Македонски манифест“. Во продолжение го објавуваме интегрално документот, потпишан од претседателот на МАНУ, акакдемик Љупчо Коцарев, архиепископот охридски и македонски и на Јустинијана Прима, Стефан и ректорот на УКИМ, проф. д-р Никола […]

Речиси секој втор верник пости, секој трет се причестува

Уредник
0
0
214
Верниците на Македонската Православна Црква генерално активно учествуваат во црковниот живот, иако се уште поголем е процентот на традиционални, наспроти верници кои живеат по правилата на црквата. Се уште постои голема разлика меѓу процентот на деклартивност и оние кои активно учествуваат во животот на црквата преку литургии, пост и причест. Во последнато истражување на Религија.мк, […]

70 проценти од верниците веруваат во Архиепископот Стефан, Митрополитот Тимотеј најпопуларен меѓу владиците

Уредник
2
0
876
Висок процент на доверба уживаат МПЦ-ОА и нејизниот поглавар, Архиепископот г.г. Стефан, покажува истражувањето на Религија.мк, ИПИС и Фонадацијата Коднрад Аденауер од ноември 2020 година. Ако се спореди довербата за МПЦ-ОА и за Поглаварот г.г. Стефан таа речиси е изедначена. На прашањето „Дали имате доверба во МПЦ-ОА?“, 48% од испитаниците одговориле „Да“, а 29,2’ одговориле […]

На патот до автокефалност повеќе од половината православни верниците согласи со името Охридска Архиепископија

Уредник
0
-3
408
Верниците на Македонската Православна Црква–Охридска Архиепископија немаат никаква дилема дека МПЦ-ОА заслужува признавање на нејзината автокефалност од останатите православни цркви, а повеќе од половината се подготвени да поддржат признавање на автокефалност на црквата под древното име Охридска Архиепископија наместо МПЦ-ОА. Ова го покажува најновото истражување на јавното мислење во рамки на проектот „Република Северна Македонија […]

Младите религиозни, но како ја разбираат религијата

Уредник
0
-1
238
Истражување за религијата, религиозноста и перцепциите за нив Какво влијание има, или може да има религијата врз младите? Колку се тие религиски писмени за да можат да препознаат можни пропагирања на верски недоследности, тенденциозни конфесионални толкувања или, пак, манипулации на верска основа? Дали религијата има рефлексии врз развојот на личноста кај младите? Сите овие дилеми […]

ИСТРАЖУВАЊЕ: Мицкоски најрелигиозен, Апасиев најнерелигиозен

Уредник
0
0
316
Религија.мк, Институтот за политички истражувања – Скопје (ИПИС), со финансиска поддршка на Фондацијата „Конрад Аденауер-КАС“, ги продолжуваат проектот за мерење на перцепцијата на граѓаните за религиски прашања во Македонија. Последното истражување е посветено на религијата и политиката. Секој втор гласач на избори во Република Северна Македонија не би гласал за политичар кој е верски различен […]

Кога лекот е непознат, молитвата е подлабока

Уредник
0
0
161
Колку стравот од ширењето на коронавирусот во земјава, како и преземањето на превентивните мерки за заштита ја зголемиле или ја ослабнале вербата на граѓаните во Бог? Дали зголемениот страв резултира со дистанцирање од верските храмови или со приближување кон нив? Ова се дилемите што изминатиот период се појавуваат во јавноста, откако поради опасноста од ширење […]

На Велигден промовиран учебникот „право и религија“

Уредник
0
0
189
Во издание на Правниот факултет „Јустинијан Први“ и на германската фондација „Конрад Аденауер“, излезе од печат учебникот „Право и религија“, од авторите проф. д-р Тања Каракамишева – Јовановска и проф. д-р Александар Спасеновски, од катедрата по уставно право и политички систем. Учебникот е прво дело од оваа област како на факултетот, така и во државата. […]