Почетна Уредник

Уредник

Српски аналитичар предлага МПЦ-ОА да плати 12 милијарди евра на СПЦ за да добие чиста автокефалност

Уредник 0
0
158
Одлуката на Вселенската Патријаршија да го отвори македонското црковно прашање, со намета да признае автокефална црква во Македонија ги бранува страстите во Србија, и покрај тоа што тамошните црковни великодостојници засега молчат пред домашната јавност за тоа што може да се случи ако Вселенскиот патријарх Вартоломеј признае автокефална црква. Но на тој молк, одговор бараат […]

Држава без народ – како џамија без џемат

Уредник 0
0
50
Вџашено прочитав негде дека, во споредба со 1990 година, во Албанија има 270 илјади ученици помалку, дека само во последните години се затворени скоро 200 училишта, дека бројот на луѓето што ја надминуваат возраста од 65 години, во истиот тој период, се удвостручил. Службено, бројот на емигрантите е нешто поголем од еден милион, но неслужбено […]

Владиката Агатангел повика на бојкот за ререфрендумот

Уредник 0
0
284
Повардарскиот митрополит на МПЦ-ОА, мАгатангел ги повика верниците на бојкот за претстојниот рефереднум на 30 Септември. Владиката Агатангел смета дека реализиацијата на договорот од Преспа ќе значи промна на македонскиот идентитет. – Лага е дека ќе бидеме изолирани, отфрлени и напуштени. Напредокот и просперитетот никој нема да ни го даде ако ние самите за нив […]

Патоказ на крстопатот за автокефалност

Уредник 0
0
69
Одлуката на Руската патријаршија да прекине да го споменува името на вселенскиот патријарх Вартоломеј за време на литургиите одекна како ударна вест не само во јавноста што се занимава со црковна проблематика, туку и во целата православна јавност. Таа одлука практично значи еден чекор кон нов, можеби најголем раскол во православието по оној од 1054 […]

Автокефалноста на МПЦ меѓу црковните Цариград и Москва

Уредник 0
0
110
Како отворениот судир меѓу Руската православна црква и Вселенската патријаршија ќе се одрази врз Македонската православна црква-Охридска архиепископија е клучната дилема што се наметнува откако Руската црква одлучи да прекине да го спомнува името на вселенскиот патријарх за време на литургиите, нешто што, според верските аналитичари, е еден чекор во насока на нов раскол во […]

Поинаков пристап кон украинското црковно прашање

Уредник 1
0
153
Во последно време се пишуваат многу работи за доделувањето на автокефалија во Украина, а повеќето од тоа од страна на Руската Црква, која, како што изгледа, го има мобилизирано целиот свој комуникациски механизам, како би го убедила Православниот свет дека правото е на нејзина страна. Но, за жал, со целиот овој обид – би сакал […]

Владиката Пимен ќе гласа ЗА на референдумот

Уредник 3
-10
604
Европскиот митрополит на МПЦ-ОА, отец Пимен ја поддржа владината кампања за Референдумот и најави дека на 30 септември ќе гласа ЗА договорот од Преспа, затоа што на тој начин се обезбедува европската иднина на Македонија. Отец Пимен сними сопот, кој е објавен на официјаната фејсбук страница на коалицијата „Излези за европска Македонија“ Погледнете ја пораката […]

Македонија во НАТО е крај за ретрогардните цели

Уредник 0
0
97
Исламската верска заедница го поддржа Референдумот на 30 септември и ги повика сите верници да излезат и да гласаат ЗА, затоа што на тој начин се обезбедува иднината на Македонија, а членството во НАТО ќе значи крај за ретрогардните цели Одлуката ја долен Ријасетот на ИВЗ на денешната седница одржана на Факултетот за Исламски Науки […]

Автокефалијата е начин да се обезбеди единство на Црквата во рамките на државата, како и единство помеѓу локалните Цркви

Уредник 0
0
117
Интервју на Архиепископот на Телмис Јов (Геча) за Украинската автокефалија, кој вели дека автокефалијата е начин да се обезбеди единство на Црквата во рамките на државата, како и единство помеѓу локалните Цркви. Вселенската Патријаршија одговара на нападите на Руската Православна Црква. Процесот на подготовката за прогласување на автокефалија за Украинската Црква е веќе во тек. […]

Негирајќи ја Вселенската Патријаршија, го негираш изворот на своето постоење

Уредник 0
0
180
Пред неколку часа (14 септември 2018), Синодот на Московската Патријаршија ја објави својата одлука да го прекине спомнувањето на името на Вселенскиот Патријарх Вартоломеј на Божествената Литургија и, последователно, сослужението со Јерархијата на Вселенскиот Престол. Вакво нешто не прави за првпат ќерката – Руска Црква спрема Мајката – Константинополска Црква. Всушност, клучното прашање не е […]