Почетна Вести Христијанство Зошто за СПЦ во Македонија има двајца Архиепископи?
Зошто за СПЦ во Македонија има двајца Архиепископи?

Зошто за СПЦ во Македонија има двајца Архиепископи?

1.32K
3

Предраг Поповиќ, еден од омилените свештеници на СПЦ следниот викенд ќе биде гостин на Македонија, но неговите предавања и литургии ќе ги слушаат верниците на Православната Охридска Архиепископија ПОА, бидејќи ќе биде нивен гостин.

Отец Поповиќ во Македонија доаѓа на покана и со Благослов на Архиепископот Охридски и Митрополит Скопкси г.г. Јован IV и на Епископот Стобиски и местољубител Струмички Давид Нинов. Така пишува во најавата за неговата дводневна посета, која се споделува на социјалните мрежи.

На 3 септември тој ќе биде гостин на ПОА во Скопје, а на 4 септември гостин на ПОА во Битола.

И покрај дадениот Томос од страна на Српскиот патрјарх г.г.Порфириј и потпишаниот отпус и целосна јурисдиција за автокефалност за МПЦ ОА на територија на Македонија, делуваат две православни Цркви (ПОА на Јован Вранишковски под патронат на СПЦ и Охридската Архиепископија прифатена во канонско единство од Вселенската патријаршија и другите православни цркви).

Поминаа повеќе од два месеци, откако на хартија МПЦ-ОА е автокефална, но во пракса работите функциоинираат сосема поинаку од што јавноста го очекуваше.

Прашањето е до кога Македонија ќе има две цркви и двајца Архиепископи? И зошто СПЦ откако потпуша Томос за автокефалност на МПЦ-ОА се уште во функција ја држи ПОА на Вранишковски?

Коментар(3)

  1. Ако не па на граница да не го пуштат. Ви се молам без сензационализам пошто многу добро знете дека статусот на ПОА не е решен и затоа нема потреби од драмолетки.

    За да нема заблуди духовно чедо на МПЦ сум.

  2. Na mnogu mesta vo Evropa ima i MPC i SPC. Eve vo Hrvatska, Slovenija, Germanija, Švedska, Avstralija. Sekade kaj ima Srbi i Makedonci imaat svoi crkvi.

  3. Нели се помиривме со СПЦ и добивме Автокефалност , Господине Уредник? За жал, од вашиот текст не може да се види братољубието кон едноверната СПЦ! Што треба да се случи со Архиепископот Јован и ПОА? Христовата љубов е различна од онаа која доаѓа од Калето! Сведоци сме за “љубовта “ од Калето во изминатите 30 години !

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *