Почетна Интервју Зошто нема место за религискиот морал во новиот концепт за основно образование?

Зошто нема место за религискиот морал во новиот концепт за основно образование?

347
0

Новиот концепт за основното образование ги избриша предметите „Историја на религиите“ и „Етика на религиите“, кои десетина години беа дел од образовниот систем како изборни предмети, откако релчси две децении во општеството се водеше дебата за верското образование во училиштата.

Засега нема јасна претстава дали наставните содржини од овие предмети ќе ибдат интегрирани во некој предмет и во кој обем.

Оваа тема беше Тема на денот на ТВ. Сител, а гостин беше Деканот на Богословскиот факултет, Ѓоко Ѓорѓевски, кој вели дека Македонија е една од ретите држави во Европа во која нема религиско образование.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *