Почетна Вести Христијанство Се реставрира иконостасот во црквата „Свето Благовештение“ во Прилеп
Се реставрира иконостасот во црквата „Свето Благовештение“ во Прилеп

Се реставрира иконостасот во црквата „Свето Благовештение“ во Прилеп

103
0

Конечно почна конзервацијата и реставрацијата на исклучителниот иконостас во прилепската црква „Свето Благовештение“, еден од трите највредни во земјава, но најмонументален. Прилепските и битолските конзерватори се категорични: нема опасност да падне, ама мора веднаш да се запре процесот на разјадување. Ќе се ставаат и нови потпорни столбови…

Не е во во опасност да падне, релативно е добро, но треба веднаш да се запре процесот на разјадување на исклучителниот иконостас во прилепската црква „Свето Благовештение. Ова е резултатот од анализите на конзерваторите од прилепскиот и од битолскиот музеј. Сручњаците ја почнаа првата фаза: инјектирање средства против црвојаднините, чистење и заштита на осликаните и резбарените делови.

Проектот е, барем, чеитиригодишен. Ќе се зајакнува и конструкцијата со дополнителни столбови.

Иконостасот, стар преку 180 години е еден од трите изработени од мијачките мајстори, по оние во Бигорскиот манастир и во скопската црква „Свети Спас“. Најмонументален е со димензии 16 на 7 метри.

/МРТ

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *