Почетна Вести Рускиот Патријарх: Наша цел е да ја утврдиме верата кај народот
Рускиот Патријарх: Наша цел е да ја утврдиме верата кај народот

Рускиот Патријарх: Наша цел е да ја утврдиме верата кај народот

108
0

Kiril Ruski patrijarh 2-На сите нас лежи големата одговорност за судбината на нашиот народ и тоа не се само пароли. Денес секој што сака да стане свештеник треба да има особено широк хоризонт на своите погледи. Не треба да се затвораме само во тесните граници на парохијата, да се ограничуваме само на исполнување на богослужбените задолженија. Треба да поставиме пред себеси високи цели – а наша заедничка цел е утврдувањето на верата кај нашиот народ од што зависи судбината, и на народот и на нашата Татковина.  Вака Рускиот патријарх, Кирил им се обратил на студентите на најстарата духовна учебна установа на Руската Православна Црква во храмот при Санкт-Петербуршката Академија, потсетувајќи ги на улогата и одговорноста што ја имаат свештениците.

-Од резултатите на нашиот труд ќе зависи не само надворешната и привремена благосостојба на луѓето, туку и спасението на нивните бесмртни души, и затоа нема повозвишено, позначајно и посвето дело од она на кое вие сте повикани, изјавил Рускиот патријарх.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *