Почетна Вести Политиката ја бара религијата на помош за бегалската криза
Политиката ја бара религијата на помош за бегалската криза

Политиката ја бара религијата на помош за бегалската криза

112
0

Црквите, верските заедници и нивните поглавари и свештеници треба итно да се вклучат во управувањето со бегалската криза во Европа. Германскиот сојузен министер за внатрешни работи, Томас де Мезиер ја повикува „религијата на помош“ во решавањето и справувањето со бегалската криза.

-Управувањето со бегалската криза не е задача само на креаторите на владините политики. Ниту пак тоа е задача само на владите во европските земји кои ги примаат бегалците. Политичките, социјалните, хуманитарните предизвици, кои произлегуваат од бегалската криза покажуваат дека покрај владите, одговорност имаат и црквите, граѓанските општества, бизнисот. Кризата со беглаците не засега сите,  изјавил Мезиер на конференцијата на Светскиот совет на црквите и ООН, посветен на бегалската крза, што се одржа во центарот на Вселенската патријаршија во Женева, Швајцарија

Гермаснкито министер на конференцијата зборувал и од името на својата верска опредлба, како протестански христијанин, член на „христијанско-демократската унија“, партијата на Ангела Меркел.

-Иако ние како христијани би сакале да му помогне на секој човек, сепак ние знаеме дека не можеме да им понудиме неограничени добротворни цели – барем во форма на преземање на секој кој тука бара заштита, без наше и жртвување на нашето општество.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *