Почетна Репортажа Победоносната струшка Литија низ фотографии
37
36
35
34
33
32
31
30
29
28
27
26
25
24
23
22
21
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Победоносната струшка Литија низ фотографии

2.61K
0

Седмата по ред струшка Литија за „Св.Ѓорги Побединосец“ го навестува нејзиното прераснување во една од најзначајните духовно-културни манифестации во Македонија која постепено станува една нова, возобновена традиција.

-Литијата, што почна веднаш после вечерната богослужба, беше навистина одраз на триумфот на светлината, мирот и љубовта. И сè беше во духот на тој триумф, па дури и првиот редар и најавувач на литијата, кој беше облечен во римска воена облека, онаква како од времето на Св. Георгиј, кој и самиот бил воен трибун во римската војска. Звуците на оркестарот од град Скопје и гласовите на псалтите ја надополнуваа таа сеопшта симфонија на радоста, која низ главните струшки улици беше пречекувана со цвеќиња, насмевки и развеани знаменца од страна на најмладите стружанчиња, облечени во народни носии. И секако, главниот украс на молитвената поворка и овој пат беа чесните мошти на Светиот Великомаченик Георгиј донесени од неговиот манастир во Рајчица. Положени во цветниот и раскошен епитаф, и опкружени од верна гарда од славниот мијачки крај, тие го излеаја својот благослов врз целата Струга, велат од монашкото братсво на Бигорскиот манастир, возобновители на оваа литија.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *