Почетна Вести Падна првата казна за носење бурка во Бугарија
Падна првата казна за носење бурка во Бугарија

Падна првата казна за носење бурка во Бугарија

311
0

burka kazna 2Жена на возраст од 30 години од ромската населба Исток во Пазарџик, Бугарија е  првата која заработи казнета за носење бурка, откако општинските власти забранија покривање на лицето на жените на јавни места.

На крстосница во населбата Исток, полициска патрола ја видела жената и ја казнила.  Со тоа таа ја прекршила забраната за носење на таков тип облека на јавни места.

Според одлуката на општинските советници глобата за прв ваков прекршок е 300 лева, или 150 евра, а за секој нареден ќе се плаќаат по 1000 лева, или 500 евра.

Бурката е забранета во Пазарџик, Стара Загора, а за истата мерка размислуваат повеќе општини во земјата.

Целта е да се спречи ширењето на радикалниот ислам во Бугарија.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *