Почетна Вести Европа Невиден скандал ја тресе Грузиската црква – прислушувани разговори, преписки излегоа во јавност
Невиден скандал ја тресе Грузиската црква – прислушувани разговори, преписки излегоа во јавност

Невиден скандал ја тресе Грузиската црква – прислушувани разговори, преписки излегоа во јавност

406
0

Грузиската црква се најде во центарот на невиден скандал, откако на интернет беа објавени околу три илјади документи – преписка, извештаи, снимки од телефонски разговори, а поврзано со личниот живот на високото свештенство и клирот  на Грузиската патријаршија. Опозициската Телевизија „Пирвели“ емитуваше аудио и видео снимки на грузиски свештеници, како и документи од објавената архива.

Се верува дека материјалите се собрани од Грузискиот совет за национална безбедност во периодот 2013-2021 година и објавени од поранешен службеник. Тие беа испратени во форма на извештаи од различни луѓе кои беа во непосредна близина на набудуваните лица. Биле прислушувани телефон разговори и со новинари, политичари, бизнисмени.

Човекот што ги објави напишал: „Никогаш нема да ме најдете. Денес Црквата не е Божји дом, туку јавна куќа. Не ви пречи што со патријаршијата владее „руска магла“. Ова го третирате смирувачки за вашата лична благосостојба. Во овие материјали ќе ги видите размерите на катастрофата што ја следам со години, така што со Божја помош можете да се разбудите и да го уништите овој страшен систем.

Документите покажуваат дека грузиските безбедносни служби со години ги следат највлијателните водачи на грузиската црква, собирајќи случаи на педофилија и други скандалозни сексуални контакти (со имиња на конкретни деца). Материјалите се содржани во папка со наслов „Прељуба“ и содржат информации за неколку десетици високи црковни службеници поврзани со Русија и високи руски функционери. Се истакнуваат нивните легитимни и илегални деловни интереси во Русија.

Се вели дека грузискиот патријарх Илија II соработувал со КГБ за време на студиите во Москва (1956-1960). За еп. Вахтанг (Липарталијани) опишано е како во 2014 година формирал група свештеници за антизападна пропаганда во име на руската ФСБ.

Митрополитот Ахалкалки и Кумурдо Николај (Пачуавишвили), кој според записите ги предал информации на руски државјанин за средбите на Патр. Илија II, за триесет илјади долари, изјавил дека тоа е „интрига на нечиста сила“ која сака да ги сврти луѓето против Црквата. Тој потврди дека го познава споменатиот руски државјанин, но не и достави информации за патријархот.

Шефот на прес -службата на Грузиската патријаршија Андрија Јагмаидзе на својата страница на Фејсбук коментираше: „Многу е лошо ако информациите што се шират за илегалното прислушување се вистинити“.

Грузискиот премиер Ираклиј Гарибашвили рече дека ова е уште една „грда провокација против нашата земја, против нашата црква – најавторитетната институција“. Главната цел и задача на Саакашвили беше да ги дискредитира главните институти “. Главните политички партии во изминатите два дена разменуваа обвинувања за тоа кој ги објавил информациите на интернет и кој е одговорен за незаконското прислушување.

Обвинителството на Грузија соопшти дека ќе започне истрага за нарушување на приватните комуникации и незаконско прислушување. Според информациите на една од грузиските телевизии, материјалите ги обезбедил поранешен вработен во службите, кој работел во овој оддел и кој извршил самоубиство пред два месеци.

Грузиската патријаршија официјално се уште не го коментираше скандалот. Меѓутоа, автентичноста на снимките ја потврдуваат новинарите, политичарите и свештениците препознаени во нив. Тие се залагаат за формирање парламентарна комисија за истрага на прислушкувањето во невладиниот сектор.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *