Почетна Репортажа Манастирот во Гостивар го добива надворешниот лик
Ноември 2015
Ноември 2015
Ноември 2015
Ноемви 2015
manastir 8
Мај 2016
Јуни 2016
Јуни 2016
Јуни 2016

Манастирот во Гостивар го добива надворешниот лик

776
0

Манастирскиот комплекс „Св. Преображение Христово, чија градба почна населба во Циглана во Гостивар, почнува да го добива надворешниот лик според планот.

Откако неодамна на донаторска конференција беа собрани околу 32.000 евра градабата доби на интензитет.

Овие фотографии се од  оваа недела и сведочат за интензитетот на градбата.

 

Како изгледаше досегашниот тек на градбата погледнете од фотогртафиите. Ова е изгледот на манастирската црква во мај 2016 година.

Мај 2016

Претходно во декмеври 2015 изгледаше вака.

manastir 8

А, еден месец пред тоа во ноември ја имаше само основата на која почна градабата.

Манастирот „Св. Преображение Христово“ е првиот храм кој по 120 години се гради во овој дел од Македонија.

– Добро е што и оваа генерација продолжува да создава нови или да возобновува од старите градби. Денес и покрај економските состојби секоја епархија на свој начин е градилиште. Покрај во Скопје денес се градат храмови и во многу други места низ Македонија и меѓу Македонците по светот. Очигледно, духовните потреби и традицијата да издвојуваме за Бога, придонесуваат и оваа генерација да ја красат бројни ктиторски и неимарски тајфи, рече митрополитот г. Јосиф на неодамнешната донаторска конференција.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *