Почетна Вести КРИТ: Современиот секуларизам го дистанцира Христос од човекот
КРИТ: Современиот секуларизам го дистанцира Христос од човекот

КРИТ: Современиот секуларизам го дистанцира Христос од човекот

275
0

Светиот и Голем Собор на Крит со сериозни забелешки за некои сфери од функционирањето на современото општество во кое денес живее светот. Соборјаните од Крит сметаат дека „Современата секуларизација има за своја цел ја експропријацијата на човекот од Христа и од духовното влијание на Црквата, споредувајќи ја неосновано со ликот на конзерватизмот“.

27795185232_7b4a4e3bc7_kВо еден од заклучоците од посланието на Соборот Православната црква во својот современ пристап бракот го смета за нешто неуништиво како сојузот меѓу мажот и жената во љубовта, тајна голема … во однос на Христа и Црквата”. На сличен начин го дефинира семејството како “мала црква”. Поаѓајќи од бракот, семејството се јавува како единствениот гарант за добро воспитување на децата, стои во посланието од Соборот на Крит.

/РЕЛИГИЈА.МК

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *