Почетна Вести Кандиадтите кои не веруваат во Бог, немаат шанси да станат претседатели на САД
Кандиадтите кои не веруваат во Бог, немаат шанси да станат претседатели на САД

Кандиадтите кои не веруваат во Бог, немаат шанси да станат претседатели на САД

239
0

Повеќе од половината испитаници на анкетата на „Пју истражувачкиот центар“, кој ја испитува улогата на религијата во претседателските кампањи, се изјасниле дека нема да гласаат за претдесателски кандидат кој не верува во Господ.

Речиси 42 проценти пак нема да поддржат Муслиман за влез во Белата Куќа.

На анктетата исклучително лошо стојат и Мормоните, верска ораганизација во пораста во САД. Речси 25 проценти од испитаниците не би поддржале Мормон за претседател.

Во американското општетство особено значајно е влијанието на повозрасаната генерација, која изминативе години беше стриктно определена против кандидатите атеисти. Во ова истражување е забележан пат на ваквиот требд, затоа што голем дел од нив се изјаснуваат дека би го поддржале Доналд Трамп, кој пак не е религиски поврзан.

Истото се однесува и за Хилари Клинтон, која исто така не е религиски експонирана, но сепак ја ужива поддршката од повозрасната генерација на граѓаните на САД.

Инаку, речиси три четвртини од испитаниците сметаат дека во нивнатат одлука за избор нема да има влијалние дали некој од кандидиатите во минатото користел марихуана, сепак 20 % тоа го сметаат како негатривна карактеристика.

Анкетата е спроведена од 7 до 14 јануари, телефонски на 2009 испитаници.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *