Почетна Вести Регион Евреите ја одликуваа Бугарската црква во знак на благодарност за спасување на Евреите од Бугарија
Евреите ја одликуваа Бугарската црква во знак на благодарност за спасување на Евреите од Бугарија

Евреите ја одликуваа Бугарската црква во знак на благодарност за спасување на Евреите од Бугарија

231
0

Бугарскиот патријарх Неофит и Бугарската Православна Црква беше одликувана од Еврејската заедница на Израел, во знак на благодарност поради улогата во спасувањето на бугарските Евреи за време на Втората Светска Војна.

Во образложението на одликувањето е наведено дека БПЦ-БЦ има голема улога во спасувањето на бугарските Евреи од испраќање во нацистичките логори на смртта за време на холокаустот и за борбата на црквата против дискриминација на евреите во Бугарија во периодот 1941-1944 година.

Доделувањето на благодарноста било во Синодалната палата на БПЦ, каде биле присутни претставници на сите еврејски организации.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *