Почетна Вести ЕК: Грузискиот патријарх шири говор на омраза
ЕК: Грузискиот патријарх шири говор на омраза

ЕК: Грузискиот патријарх шири говор на омраза

221
0

Ilija GruziskiЕвропската комисија го обвини за ширење говор на омраза Грузискиот патријарх Илија II, поради неговиот став за хомосексуалните заедници.

Во извештајот на Европската Комисија од март 2016 година, пишува дека “говорот на омраза е користен за време на протести против јавните настапи на ЛГБТ, организирани по повод Меѓународниот ден за борба против хомофобијата и трансофобијата, во мај, 2013 година.

Патријархот на Грузиската Православна Црква овие настани на ЛГБТ заедницата ги нарекол “навреда за грузискиот народ”, a хомосексуалноста – “болест”.

Духовниците на Грузиската православна црква се обвинети и за поттикнување на насилство и поддршка на протести против муслиманите, што довело до судири меѓу Христијаните и Муслиманите.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *