Почетна Вести Ислам Државата потврди дискриминација кај скопски ресторан кој не и дозволи на муштерика со хиџаб да седне на маса
Државата потврди дискриминација кај скопски ресторан кој не и дозволи на муштерика со хиџаб да седне на маса

Државата потврди дискриминација кај скопски ресторан кој не и дозволи на муштерика со хиџаб да седне на маса

452
0

Kомисијата за заштита од дискриминација како државен орган потврди дискриминација врз основа на религија и верско уверување врз девојка која носела хиџаб, на која не и било одобрено да седне на маса во ресторанот Портофино Остериа и Бар од Скопје. КЗД ќе бара одговорност од ресторанот пред надлежниот орган доколку не ја отстрани оваа пракса, велат од таму.

КЗД постапи по претставка од Хелсиншкиот комитет за човекови права, кој овој случај го пријави во октомври. Мрежата за заштита од дискриминација ја повика Комисијата за заштита од дискриминација во рамките на своите овластувања да го истражи случајот, да утврди дискриминација врз основа на религија и верско уверување, да му препорача на ресторанот да ја отстрани повредата на правото и во иднина да престане со дискриминаторската пракса на ограничување на пристапот до јавни добра и услуги на жените од муслиманска верска припадност кои носат традиционална муслиманска облека.

На 14 септември 2018 година до Хелсиншкиот комитет за човекови права се обрати странка која пријави дискриминација врз основа на религија и верско уверување во пристап до ресторанот Портофино Остериа и Бар. Странката заедно со две пријателки се обидела да влезе во ресторанот Портофино Остериа и Бар, каде пристапот им бил ограничен со објаснување дека без резервација не може да бидат услужени. Во моментот кога се обиделе да влезат во ресторанот странката носела хиџаб, додека нејзините пријателки не. Лицата го напуштиле ресторанот, каде десетина минути подоцна, една од пријателките на странката се вратила во ресторанот и без никаков проблем добила маса без претходна резервација. Таа пробала да дознае зошто не ѝ бил дозволен пристап во ресторанот на нејзината пријателка која носела хиџаб и дали ресторанот им забранува пристап на жени и девојки кои носат хиџаб, на што не добила одговор и си заминала.

Во одговор на овие барања, Комисијата за заштита од дискриминација на 28.12.2018 донесе мислење бр. 0801-307/5, со кое утврди директна дискриминација врз основа на религија и верско уверување вопристап до добра и услуги. Комисијата, за целосно утврдување на фактичката состојба поднела барање за изјаснување до ресторанот, но не добила повратен одговор.

КЗД побара од ресторанот Портофино Остериа и Бар да ја отстрани повредата на правото настранката, во рок од 30 дена од приемот на мислењето и препораката и понатаму да не врши дејствија на дискриминација. Доколку ресторанот не постапи по препораката, односно не ја отстрани повредата на правото, Комисијата има право да покрене иницијатива пред надлежен орган за утврдување на одговорност.

/фактор мк

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *