Почетна Анализа Патријархот Павле и „скромните“ владици
Патријархот Павле и „скромните“ владици

Патријархот Павле и „скромните“ владици

1.32K
0

„Религија.мк“ во еден краток фељтонски серијал ќе ви пренесе еден апсект од животот на Патријархот Павле, прикажан преку настани од неговиот живот, кои се прераскажуваат во црковните кругови на СПЦ, но и на останатите православни цркви. Во наредните денови ќе можете да прочитате за „случки од животот на Патријархот Павле“.

(трет дел)

Црните автомобили

Било време за седница на Светиот архиерејски собор на Српската православна црква. Закажан термин за седницата, сите владици биле на седницата. Во меѓувреме Патријархот Павле, како и вообичаено тргнал кон кон катедралната црва за вечерна служба. Кога излегол од патријаршискиот двор и видел паркирани црни автомобили. Прашал:

-Чиво се сите овие грамадни луксузни возила?

-На нашите епископи, Ваша Светост. Дојдоа со нив на Синодот, му одговорил свештеникот кој што го придружувал.

-О Боже… Тоа изгледа дека се завештани на сиромаштија. Што ли ќе возеа ако немаа дадено завет за сиромаштија…, констатирал Павле

(продолжува)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *