Почетна Вести Рускиот патријарх во мај на Света Гора
Рускиот патријарх во мај на Света Гора

Рускиот патријарх во мај на Света Гора

58
0

Патријархот Московски и на цела Русија Кирил во мај ќе ја посетат Света Гора, потврди Московската патријаршија.

Руската православна црква, оваа година слави 1000 години од присуството на руските монаси на Света Гора. Одбележувањето на годината е насловена и како 1000 години руски јазик на Света Гора.

Света Гора  Атонска е дел од системот на административни области на Грција како автономна манастирска област. Оваа самоуправна заедница има 20 православни манастири.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *