Почетна Вести Русија гради огромна црква во центарот на Париз
Русија гради огромна црква во центарот на Париз

Русија гради огромна црква во центарот на Париз

1.08K
0

Огромниот храм на Руската православна црква, кој се гради во центарот на Париз ќе биде готов до есен. На 19 март со свечена церемонија биле поставени и монтирана основната купола и крстот на новиот катедрален храм на Корусунската епархија, која ги обединува црковните општини на Рускаат православна црква во Франција, Шпанија, Португалија и Швајцарија.

kupola 3На чинот на поставување на огромната купола присуствувал рускиот амбасадор во Франција, претставници на француската држава, на градот Париз, како и високи црковни достоинственици на Руската црква.

Централната купола на храмот е висока 12 метри и тешка е околу 8 тони.

kupola 2

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *