Почетна Вести Почина најпочитуваниот муфтија
Почина најпочитуваниот муфтија

Почина најпочитуваниот муфтија

161
0

reis srbija 2Почесниот Реис ул улема на Исламската заедница во Србија и долгогодишен муфтија на Белград, Хамдија  Јусифпашиќ починал вчера во Белград. Денеска во Белград се одржала намаз молитва за Јусупашиќ, кој беше еден од најпочитуваните исламски теолози во Србија.

Хамдија Јусуфпашиќ ја извршуваше должноста на белградски имам и муфтија од 1967 година. На позицијата Мфутија на ИЗС избран е во 1994 година, а од 2006 е прв Реис или лема на Исламската заедница на Србија.

Од 2008 година е во пензија, но Врховниот собор на ИСЗ донесе одлука да го избере за доживотен почесен врховен поглавар на Исламската верска заедница на Србија.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *