Почетна Вести Надбискуп Бечиу: Ватикан не е легло на разбојници
Надбискуп Бечиу: Ватикан не е легло на разбојници

Надбискуп Бечиу: Ватикан не е легло на разбојници

124
0

Ватикан не е „легло на разбојници“ и таквите инсинуации се некоректни кон луѓето вработени кои се во служба на на Папата и Црквата, изјавил надбискупот Анџело Бечиу, ватикански заменик за општи работи во интервју за италјанскиот двеник „Панорама“.

-Морам силно да ишпотенцирам дека ние не сме топла расипани и неспособни луѓе. Таквите тврдења се апсолуно невистинити, изјавил надбискупот.

Тој меѓудруото посочил дека кражбата и изнесувањето на доверливи документи од Ватикан е жалосно и тоа не и помага на Црквата.

-Во прашање не се доведува правото на новинарите да ги објавуваат вестите до кои ќе дојдат. Тоа што е спорно е начинот како до тие вести е дојднео. Судскиот процес кој е во тек ќе ја извади вистината на видело, вели Бечиу.

Во однос на обвинувањата дека Ватикан најголем процент од парите добиени како донација од Верниците ги троши за финансирање на „Ватиканскиот дворец“, наместо за милостиње, надбискупот одгвоорил дека кога би се кореистеле 60% од донациите за милостиња, тогаш ќе мора да бидат отпуштени околу 400 лица вработени во Ватикан.

-Не би сакале дополнително да ја оптеретуваме италијанската влада со невработени лица, а и се придржуваме до желбата на Папата за реформи без отпуштања, потенциран надбискупот.

Анџело Бечиу го нарекол „смешен популизам“ предлогот наместио во големи станови во Рим, сите кардинали да се преселат во хотелската зграда во Ватикан.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *