Почетна Вести Муслиманска фатва за ловокрадците
Муслиманска фатва за ловокрадците

Муслиманска фатва за ловокрадците

194
0

Муслимански свештеници од Индонезија и Малезија застанаа во заштита на загрозените животни, покренувајќи иницијатива ловот на овие животни да биде прогласен за грев во овие двете муслимански земји.

Свештеници од североистокот на Малезија неодамна се приклучи на Индонезија за издавање фатва, во форма на верски декрет против незаконското ловење. Високи муслимански совет на Индонезија тоа го направи во 2014 година, што беше поздравено, а сега се приклучува и Малезија.

Во овие држави и во соседните земји од Југоисточна Азија голем спектар на животни – тигри, носорози, слонови..се загрозен вид, но овој регионот станува глобално ловиште поради зголемената побарувачка за животински делови кои се користат во во индиустријата во Азија. Овие диви животни најмногу се убиваат поради нивните вредни делови од телото,  како што е слоновата коска, коската од носрог, скапи крзна.

Муслимаските свештеници ја покренале иницијативата поради слабите законски решенија во овие држави.

Целата идеја не е да се создаде нов закон, туки за поддршка граѓанското право против ловот.

Ние не се обидуваме да се промени културата преку ноќ, туку се надеваме дека ќе помогнеме да се изгради притисок. Издавањето националната фатва против нелегалниот лов и трговија со загрозени видови, како заштита на животните, е во согласност со учењето на Куранот.  Животните имаат право да живеат и ние луѓето треба да ги заштитиме, велат муслиманските свештеници.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *