Почетна Вести ФРНСЦИСК: Кој не живее за да служи, не служи за да живее!
ФРНСЦИСК: Кој не живее за да служи, не служи за да живее!

ФРНСЦИСК: Кој не живее за да служи, не служи за да живее!

123
0

“Кој не живее за да служи, не служи за да живее”, оваа порака Папата Франциск ја испратил зборувајќи за делата на милосрдието пред верниците на плоштадот Свети Петар во Ватикан.

vatikan plostadПапата истакнал дека милосрдието не е некој апстрактен збор, туку начин на живот. Парафразирајќи ги зборовите на апостол Јаков вели: “милосрдието без дела е мртво во себе.”

Секојдневниот живот ни овозможува речиси со рака да ги допреме потребите на најсиромашните. Од нас се бара онаа посебна внимателност да се посветиме на постојаните тргедии и потребите што ги имаат многу браќа и сестри. Незаинтересираноста е онаа која не прави лицемерни, а дека за тоа не сме ниту свесни, се јавува еден вид на „духовна летаргија“ која го затапува паметот и животот го прави неплоден. Сетете се, порачал Папата Франциск.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *