Почетна Вести Во Пазарџик во Бугарија веќе не смее да се носи бурка
Во Пазарџик во Бугарија веќе не смее да се носи бурка

Во Пазарџик во Бугарија веќе не смее да се носи бурка

381
0

Целосна забрана за носење на бурки на јавни места изгласа локаниот совет на Пазарџик во Бугарија. За одлуката денеска гласале 39 советници, а само двајца биле против.

burka pazardzik 2Во пракса ова значи дека е забрането покривање на лицето или дел од него на лица во сите официјални институции и објекти, како и објекти од образованието, културата, спортот.

Одлуката предвидува и санкции за оние кои нема да ја почитуваат. За првото прекршување казната е 300 лева или 150 евра, а за повторен прекршок казната е 1000 лева, или 500 евра. Секое наредно прекршување ќе се казнува со нови 500 евра.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *