Почетна Вести Швајцарците бараат Крстот да остане дел од јавните места
Швајцарците бараат Крстот да остане дел од јавните места

Швајцарците бараат Крстот да остане дел од јавните места

503
0

Речиси 25 илјади жители на Швајцарија потпишаа петиција, во која се бара да се остави Распетието во јавните установи на земјата.

Како иницијатор на оваа петиција се јавува конзервативната христијанска организација Neue Rütlibund.

krst-svajcarijaАвторите на петицијата бараат Христијанските символи да се сочуваат, или непречено поставуваат во јавните простории – згради, училишта и јавни места.

-Нашата држава треба да биде религиозно неутрална, Но, јавните простори – тоа не е државно. Тоа може и треба да биде огледало на нашата историја испреплетена со Христијанството, нашиот идентитет и нашата култура, нашите традиции и нашите вредности, стои во петицијата.

Таа е покрената како одговор на обидите да се забрани поставување на Распетие по јавните места.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *