Почетна Вести Нови проблеми во Бугарската црква
Нови проблеми во Бугарската црква

Нови проблеми во Бугарската црква

345
0

Русенскиот митрополит на БОЦ, Наум обвини дел од владиците на Синодот на БУгарската православна црква за лична корист, а патријархот Неофит го обвини дека е заложник на нивните лични амбиции. Состојбите во Синодот на БПЦ веќе подолго време покажуваат поделеност, а тоа се огледа и по контрадикторностите во одлуките кои се донесуваат.

neofit bugarskiМитрополитот Наум, кој практично го наследи Патријархот Неофит во Русенската митрополија, вели дека тој продолжува да биде заложник на лица, кои го подведуваат поради сопствени лични цели или неоправдана човечка глупост и амбиција. На ној начин, вели Митрополитот Наум, тие го поставуваат Патријархот Неофит во конфликт со Светиот Синод, влијаејќи му да носи неадекватни одлуки нои не се од доменот на неговите ингеренции.

-Архиереите на МПЦ, било да е Патријархот или митрополитите, доаѓаат и си заминуваат од овој свет, но уставниот поредок и правилата во животот на устројството на БОЦ се неопходни и важни и не може да бидат заменарувани со лесна рака, изјавил митрополитот на БПЦ, Наум.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *