Почетна Вести Регион Континуирано расте бројот на православно население во Албанија
Континуирано расте бројот на православно население во Албанија

Континуирано расте бројот на православно население во Албанија

405
0

Благодарение на евангелската мисија на Албанската Православна Црква, постојано се зголемува бројот на Албанци кои се обраќаат кон Христа и кон Неговата света Црква.

Подемот кој почна пред скоро две децении продолжува и сега.

Според новото известување на Orthodoxia News Agency, неодамна имаше неколку масовни крштевки, при што забележителен број на возрасни граѓани посакаа да се соединат со Христа во крштелните води на очистувањето.

Оваа појава е особено карактеристична за областа на Берат, каде под духовната грижа на митрополитот на Берат, Влора и Канина, г. Игнатиј, се случува голема духовна преродба.

Иако бројот на православни верници во Албанија расте, Албанија за овој факт во своите официјални статистики нема детални податоци.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *