Почетна Анализа Средбата на Павле со гордиот свештеник
Средбата на Павле со гордиот свештеник

Средбата на Павле со гордиот свештеник

592
0

„Религија.мк“ во еден краток фељтонски серијал ќе ви пренесе еден апсект од животот на Патријархот Павле, прикажан преку настани од неговиот живот, кои се прераскажуваат во црковните кругови на СПЦ, но и на останатите православни цркви. Во наредните денови ќе можете да прочитате за „случки од животот на Патријархот Павле“.

Мерцедесот

Патријархот Павле својот воспоставен начин на живот уште во Рашко-призренската епархија не го менува ниту кога доаѓа во Белград во Патријаршијата. Белграѓани често можеа да го видат на улица, во трамвај, во автобус… Еден ден кога пешки се искажувал по стрмната улица, „Крал Петар“, каде во близина е седиштето на Патријаршијата го забележал еден свештеник од централниот белградски храм. Возел еден од најновите модели на „Мерцедес“. Го запрел автомобилот и викнал:

-Ваша Светос, дозволете да Ве одвезам, кажете каде одите…

Патријархот Павле влегол во автомобилот и штом тргнале го прашал:

-Кажете и чив е овој автомобил?

-Мој е, Ваша Светост!

-Сопрете, рекол Патријархот. Излегол, се прекрстил и рекол:

-Бог да Ви биде на помош!

(продолжува)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *