Почетна Вести Европа Патријарх Кирил: Руската православна црква има големи симпатии и доверба кон иранските муслимани
Патријарх Кирил: Руската православна црква има големи симпатии и доверба кон иранските муслимани

Патријарх Кирил: Руската православна црква има големи симпатии и доверба кон иранските муслимани

237
0

„Руската православна црква има големи симпатии и доверба кон иранските муслимани“, рече Московскиот патријарх Кирил, за време на средба со ирански религиозни лидери во патријаршиската резиденција во Даниловскиот манастир во Москва на 22 февруари.

Во Москва заседава руско-иранска комисија за дијалог меѓу православието и исламот, а темата беше служењето на религиозните заедници на христијаните и муслиманите по крајот на пандемијата.

Иранската страна беше претставена од Мохамед Мехди Иманипур, претседател на Организацијата за култура и исламски односи на Иран, како и на Советот за верска политика и координација на меѓурелигискиот дијалог, свештеници и јавни личности. Поглаварот на Руската православна црква срдечно го пречека претседателот на Организацијата за култура и исламски односи на Иран.

„Веќе се сретнавме во 2007 година, кога придружувавте истакнат претставник на вашата заедница, а јас бев претседател на Одделот за надворешни црковни односи“, рече патријархот.

„Руската православна црква има големи симпатии и доверба кон иранските муслимани“, рече Кирил. „Пред 25 години, заедно со покојниот ајатолах Таскири, присуствувавме на почетокот на работата на оваа комисија“, се сеќава тој. „Овие дваесет и пет години не беа нарушени со никакви негативни околности, немаше прашања што нѐ разделуваа или предизвикуваа тешкотии во нашата врска. За православните тоа беше одлична можност да го откријат исламот во поголема длабочина. Ова навлегување во исламската тема им помага на нашите руски православни теолози, а преку нив и на верниците, подобро да го запознаат исламот и кај муслиманите да препознаат не само пријатели, туку и луѓе кои споделуваат исти идеи за многу важни општествени прашања“, нагласи Кирил Московски.

Православните и муслиманите имаат многу заедничко во нивниот пристап кон моралот и улогата на религијата во јавниот живот, кон бракот, кон меѓународните односи, смета тој. „Иако христијанството не ја прифаќа полигамијата, ние многу ја цениме вашата семејна верност и вашето разбирање за воспитувањето на децата“, смета патријархот.

Во соопштението, коешто руските православци и иранските муслимани го усвоија по средбата, се нагласува дека најголемиот проблем во светот денес е падот на моралот и злоупотребата на слободата. Беше нагласено дека „постоечката ситуација ги фаворизира народите на Русија и Иран да ја зајакнат меѓурелигиската интеракција и заеднички да сведочат за Бога и за Неговата вистина пред светот, што може да се реализира преку објавување литература, академска размена и младинска интеракција“.

Претстои заедничка издавачка програма за прикажување на блискоста меѓу иранскиот ислам и руското православие, како и испраќање руски студенти на академска размена во Иран.

Руската црква строго ја следи политичката линија на државата и во последната година стави теолошки акцент на големата блискост меѓу руското православие и исламот, што ги спротивставува нејзините разлики со христијанството на Запад. Според оваа линија, православието и исламот споделуваат заеднички вредности засновани на нивниот морален конзервативизам и разбирање на слободата како извор на гревот. Ограничувањето на слободата, вклучително и насилството и убивањето на оние што залутале, е целосно оправдано од религиозна гледна точка, бидејќи придонесува за општото морално издигнување на општеството.

Изјавите на рускиот патријарх за духовната блискост меѓу руското православие и исламот и заедничките морални вредности доаѓаат врз позадината на едногодишното насилство во Иран и на егзекуциите врз жените обвинети за неморал, за неправилно носење покривки на главата, и крвавата војна во Украина со стотици илјади жртви, водена во име на „заштита на семејните вредности“ против неморалниот Запад.

/двери.бг

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *