Почетна Вести Ислам Нови потреси во ИВЗ – Поглаварот ги разреши Муфтиите на Тетово и на Струга
Нови потреси во ИВЗ – Поглаварот ги разреши Муфтиите на Тетово и на Струга

Нови потреси во ИВЗ – Поглаварот ги разреши Муфтиите на Тетово и на Струга

317
0

Нови бранувања во Исламската верска заедница. Ријасетот на ИВЗ под раководство на поглаварот Шакир Фетаи денеска ги разрешил Муфтиите на Тетово и на Струга и назначил в.д муфтии на овие мутиства. Од друга страна Тетовското Муфтиство обвинува за самоволие на поглаварот и за нелегитимност на седницата на Ријасетот, бидејќи на нејзе не биле покането мнозинството членови.

Во сооштението што ИВЗ го испрати попладнево пишува дека Ријасетот на Исламската Верска Заедница заседавал денеска на 08.11.2023 година и по разговорите за актуелната состојба во муфтиствата на Тетово и Струга, била донесена едногласна одлука за разрешување на Тетовскиот Муфтија Ќани Несими и на и Струшкиот Муфтија Салим Сулејмани.

-Како вршител на должноста Муфтија до нови избори на Тетовското Муфтиство е именуван Др. Селвер Џемаили. До нови избори, е поставен за вршител на должноста Муфтија на Струшкото Муфтиство г. Јусуф Исмаили. Ријасетот на ИВЗ на РСМ како највисок колективен орган, ги донесе горенаведените одлуки за зачувување на единството на муслиманското население во нашата земја како и за зачувување на интегритетот на Исламската Верска Заедница на РСМ, стои во соопштението од ИВЗ.

Претходно во текот на денот, Тетовското муфтиство се спротивстави на одлуката на Реисот да свика состанок без да ги повика сите членови на Ријасет.

Во насока на ова, муфтијата на Исламската верска заедница од Тетово на состанокот одржан денеска едногласно донесе одлука дека свикувањето на Ријасетскиот состанок на Исламската верска заедница, кој денеска се одржува во просториите на Исламската верска заедница , без покана упатено до претставниците легитимни на муфтијата на Тетово (член 34), ние како муфтија на Тетово сметаме дека е незаконска, тужбата е директно прекршување на Уставот на Исламската верска заедница, стои во одлуката на состанокот на тетовското муфтиство.

Според тетовскиот муфтија, последната средба на која бил свикан и презентиран претставникот на тетовското муфтија, поточно муфтијата на Тетово Kани Несими, на состанокот на Ријасет, беше 29.03.2023. вторник.

Претходно во вторникот медиумите на албански јазик објавија дека Реисот на ИВЗ, Шаќир Фетахи се очекува да ја одржи последната средба, наведувајќи дека тој  состанок е спротивен на законите на ИВЗ поради тоа што не се поканети деветте члениви на рејасетот на ИВЗ, пишуваат медиумите на албански јазик.

Средбата свикана од реисот на ИВЗ, Шаќир Фетахи според написите се одржала без тројца муфтии, од Тетово, Струга и муфтијата од Куманово како и петтмината членови на Ријасетот кои беа на влијателни позиции а беа разрешени спротивно на статутот од страна на реисот Шаќир Фетахи.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *