Почетна Вести Христијанство Нов став на Руската Црква: Без благослов од СПЦ нема автокефалност за МПЦ
Нов став на Руската Црква: Без благослов од СПЦ нема автокефалност за МПЦ

Нов став на Руската Црква: Без благослов од СПЦ нема автокефалност за МПЦ

587
1

И 24 часа по одлуката на Вселенската Патријаршија да ја признае МПЦ-ОА за каноснка црква, СПЦ се уште официјално молчи, но српските медиуми бараат ставови од руската православна црква за ова прашање. По вчерашниот првичен благ став, денеска од одделот за надоврешни црковни односи на РПЦ многу подиректна позиција во поддршка на СПЦ, а напад на МПЦ-ОА.

-Вселенската патријаршија, како и во случајот во Украина, повторно одличи да биде единствен и самоповикан арбитер во целиот православне свет, единствен и неоспорен арбитер за сите црковни прашања, изврши грубо антиканонско и политички мотивирано вмешување во надлежноста на СПЦ. Меѓутоа легитимна одлука за статусот на Православната црква во Република Северна Македонија може да донесе само Српската Патријаршија, преку својот Архиерејски Собор. Каква било одлука, донесена без учество на автокефалната Српска православна црква нема да биде признаена од руската. Се надевам дека тоа нема го признаат и другите православни цркви, изјавил Николај Балашов секретар на одделот на РПЦ за надворешни работи.

Коментар(1)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *